13 χρονών η νικήτρια του πρώτου βραβείου στον 17ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό


 

Η Μαρίτα Δατσέρη μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου, από το 5ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, είναι η νικήτρια του διαγωνισμό που έλαβε το πρώτο βραβείο μεταξύ συμμετεχόντων της ηλικίας της, που προκήρυξε η Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος με αφορμή  τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Η Μαρίτα Δατσέρη μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και μοιράστηκε την εμπειρία της εν μέσω καραντίνας, εξηγώντας πώς η γνώση και το γράψιμο κατάφεραν να την κάνουν να νιώσει ελεύθερη, ακόμη και με την εφαρμογή των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Μαρίτα Δατσέρη

«Ήταν μια δύσκολη χρονιά που αναγκαστήκαμε να την περάσουμε μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή.  Νομίζω, όμως, ότι ταξίδια μπορεί να κάνει κανείς τόσο με την σκέψη όσο και με τη φαντασία. Εγώ τουλάχιστον έτσι προσπάθησα να ταξιδέψω  και σε αυτό με βοήθησε το διήγημα που έγραψα. Εξαιτίας αυτού,  κατάφερα αρκετές στιγμές να ξεχάσω τη μουντή καθημερινότητα»

Στο διήγημά της, η ίδια συνομιλεί και αλληλεπιδρά με τους ήρωες του 1821.  Συζητήσεις με τον Κανάρη, τον Κολοκοτρώνη, την Μαντώ Μαυρογένους και τον Υψηλάντη. Η μαθήτρια, περιγράφει όσα βλέπει και ακούει δίπλα τους.

Όπως δήλωσε, η νεότερη ιστορία είναι από τις αγαπημένες της περιόδους και έχει διαβάσει πολύ γι’ αυτήν ενώ πλέον νιώθει ότι η εξοικείωση με τους ήρωες του 1821 -μετά και το διήγημά της- έχει μετατραπεί σε μια ιδιότυπη «φιλία».

Η Μαρίτα Δατσέρη πρόσθεσε, «Θα ήθελα να συνεχίσω να γράφω και μια μέρα να μεταφράσω Άμλετ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ