Η ενασχόληση με την προετοιμασία φαγητού μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη, μειώνοντας το άγχος που βιώνουν οι ασθενείς με άνοια


 

Συχνά πιστεύουμε πως οι ασθενείς που πάσχουν από άνοια, δεν μπορούν πλέον να ασχοληθούν με δραστηριότητες που απολάμβαναν στο παρελθόν, καθώς σκεφτόμαστε τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν.  Ωστόσο, η ενασχόληση με αγαπημένες καθημερινές δραστηριότητες έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για τα άτομα που ζουν με άνοια.

Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι η συμμετοχή σε δραστηριότητες που διεγείρουν το μυαλό ωφελούν σημαντικά τους ασθενείς, μειώνοντας τα επίπεδα του στρες και της ταραχής που βιώνουν, αλλά και των αντιδραστικών συμπεριφορών.

Η μαγειρική

Πιο συγκεκριμένα, η ενασχόληση με την μαγειρική, πιθανόν να ξυπνήσει ευχάριστες αναμνήσεις του παρελθόντος και να τονώσει τη μειωμένη όρεξη. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι αναγκαίο να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα ασφαλείας, ώστε το μαγείρεμα να είναι μια ευχάριστη και ασφαλής θεραπευτική δραστηριότητα είτε σε ένα ομαδικό περιβάλλον είτε στο σπίτι με επίβλεψη.

Οι φροντιστές: Στο πλαίσιο αυτό η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών υπενθυμίζει ότι το μαγείρεμα είναι μία σύνθετη δραστηριότητα και εμπεριέχει αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού. «Συνήθως ο άνθρωπος με άνοια χάνει σχετικά νωρίς την ικανότητά του να μαγειρεύει, ακριβώς λόγω αυτής της πολυπλοκότητας της διαδικασίας». Γι’ αυτό και, όπως επισημαίνει σε ενημερωτικό φυλλάδιό της, είναι σημαντικό οι φροντιστές να:

  • απομακρύνουν τα αιχμηρά αντικείμενα και να τοποθετούν ασφαλείς συσκευές
  • αξιολογούν την ικανότητα να μαγειρεύει μόνος του ο άνθρωπος με άνοια
  • μαγειρεύουν μαζί του, έτσι ώστε και εκείνοι να διατηρούν τον έλεγχο, αλλά και το άτομο με άνοια να μην αισθάνεται παραγκωνισμένο.

Μια καλή ιδέα λοιπόν, είναι η εκτέλεση απλών συνταγών που συμπεριλαμβάνουν λίγα βήματα προετοιμασίας ή η ανάθεση εργασιών κατά τη διαδικασία της μαγειρικής που είναι σαφώς πιο ασφαλείς.

Για παράδειγμα:

  • Πλύσιμο φρούτων και λαχανικών.
  • Αφαίρεση του κοτσανιού από τις φράουλες ή το ξεφλούδισμα της μπανάνας.
  • Μέτρηση των συστατικών για μια συνταγή.
  • Ανακάτεμα των υλικών στο μπολ.
  • Ζύμωμα ή πλάσιμο ζύμης

Η συνεργασία εντός κουζίνας με ένα αγαπημένο πρόσωπο που πάσχει από άνοια μπορεί να εξελιχθεί σε πρόκληση, νιώθοντας την υπομονή σας, να εξαντλείται σταδιακά. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό οι φροντιστές να λαμβάνουν επίσης υποστήριξη και καθοδήγηση.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να παρακολουθεί ο φροντιστής τις ικανότητες του ατόμου με άνοια κατά την πάροδο του χρόνου, καθώς η άνοια είναι μια προοδευτική κατάσταση.  Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε πως όταν παρέχει κανείς τη δυνατότητα σε ένα άτομο με άνοια να εμπλακεί σε καθημερινές εργασίες μεγιστοποιεί την ανεξαρτησία του για όσο το δυνατόν περισσότερο και αυξάνει την αίσθηση ευημερίας του.

Ασφαλής κουζίνα

Ο πρώτος κανόνας είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος. Είναι σημαντικό οι φροντιστές να θυμούνται πως η ακαταστασία δεν βοηθά τα άτομα με άνοια, γι’ αυτό και η κουζίνα πρέπει να είναι τακτοποιημένη. Επίσης, είναι αναγκαίο να δώσει κανείς έμφαση στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος χωρίς «παγίδες» ακόμη και μετά τη διεκπεραίωση της μαγειρικής.

  • Βεβαιωθείτε ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει ντυθεί κατάλληλα, συμπεριλαμβανομένων των αντιολισθητικών υποδημάτων. Αποφύγετε φαρδιά ρούχα που μπορεί να πιαστούν από τα χερούλια της πόρτας ή να καούν όταν βρίσκονται κοντά στη σόμπα ή στο μάτι της κουζίνας.
  • Εξασφαλίστε καλό φωτισμό. Μερικές φορές οι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούν λαμπτήρες χαμηλής ισχύος για να εξοικονομήσουν χρήματα στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Μια καλή ιδέα είναι να κρεμάσετε ή να κολλήσετε ένα ταμπελάκι στις βρύσες για την παροχή κρύου και ζεστού νερού.
  • Η αποσύνδεση των συσκευών της κουζίνας (φούρνος μικροκυμάτων, βραστήρας,  μπλέντερ κ.ά.) από την πηγή ρεύματος είναι ένας σημαντικός τρόπος για την αποφυγή ατυχημάτων. Επίσης είναι διαθέσιμες στην αγορά και κλειδαριές συσκευών.

Πότε να ανησυχήσετε;

Η μαγειρική μπορεί να είναι ένας άθλος στο μυαλό των πασχόντων από άνοια.

Μέσα από τις παρακάτω ερωτήσεις, οι φροντιστές μπορούν να κατανοήσουν πότε κάποιος με άνοια μπορεί να χρειαστεί περισσότερη βοήθεια για την προετοιμασία του γεύματος.

  1. Δυσκολεύονται να ετοιμάσουν γνωστές συνταγές;
  2. Μπερδεύονται κατά την προετοιμασία του γεύματος;
  3. Παραλείπουν σημαντικά βήματα ή συστατικά;
  4. Κάνουν λάθος υπολογισμούς όταν μετρούν τα συστατικά ή προσθέτουν καρυκεύματα στο φαγητό;
  5. Κάνουν σφάλματα κατά τον χειρισμό των συσκευών, όπως για παράδειγμα αφήνουν την κουζίνα  αναμμένη μετά την προετοιμασία του γεύματος;
  6. Ξεχνούν να πετάξουν χαλασμένα τρόφιμα;
  7. Υπολογίζουν λάθος τον χρόνο μαγειρέματος με αποτέλεσμα τα γεύματα να καίγονται τακτικά ή να μην είναι καλά μαγειρεμένα;
  8. Υπάρχουν αλλαγές στο σύνηθες μοντέλο διατροφής τους; Για παράδειγμα, παρατηρείτε ότι το μέλος της οικογένειάς σας αποφεύγει να μαγειρεύει ή να τρώει γεύματα που δεν περιλαμβάνουν πολλά βήματα με αποτέλεσμα να τρέφεται ολοένα και συχνότερα με δημητριακά ή με σάντουιτς;

 

 

Πηγή : in.gr


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ