Έντονες αμφιβολίες εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του νόμου της γαλλικής κυβέρνησης που ποινικοποιεί την δημοσίευση εικόνων αστυνομικών εν δράσει τονίζοντας πως οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να μπορούν «να ασκούν το επάγγελμά τους ελεύθερα και με ασφάλεια». Ο συγκεκριμένος νόμος, που ψηφίστηκε στο γαλλικό κοινοβούλιο την προηγούμενη Παρασκευή με παρόντες μόλις 182 από τους 577 βουλευτές λαμβάνοντας 146 υπέρ και 24, συνιστά εμπόδιο στην ελεύθερη πληροφόρηση, ενώ έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις δημοσιογράφων και οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Η Επιτροπή αποφεύγει να σχολιάζει νομοσχέδια, όμως είναι αυτονόητο ότι σε αυτή την περίοδο κρίσης είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι δημοσιογράφοι να μπορούν να ασκούν το επάγγελμά τους ελεύθερα και με πλήρη ασφάλεια», δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Κρίστιαν Βίνγκαντ.
Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο «καθολικής ασφάλειας» προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι κατέκλυσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο τους δρόμους των γαλλικών πόλεων, κλιμακώνοντας τις διαμαρτυρίες ενάντια στην ποινικοποίηση της δημοσίευσης εικόνων αστυνομικών εν δράσει που δίνει ελευθέρας στην αστυνομική βία.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση Μακρόν, στόχος της είναι η προστασία των αστυνομικών από όποιον θα ήθελε να τους εκδικηθεί, όμως η απαγόρευση και ποινικοποίηση της δημοσίευσης, θίγει την Ελευθερία του Τύπου, ενώ εμποδίζει τους πολίτες να καταγγέλλουν την αστυνομική αυθαιρεσία στα κοινωνικά δίκτυα.
Στις διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις πρωτοστάτησαν σωματεία των δημοσιογράφων αλλά και οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θεωρούν αδιανόητη την κατασκευή νέας εγκληματικής ενέργειας, στο άρθρο 24 του νόμου -που πάντως πρέπει να ψηφιστεί και από τη Γερουσία-, αυτή της «δημοσιοποίησης εικόνας αστυνομικών ώστε να απειλείται η σωματική ή πνευματική τους ακεραιότητα», με πρόβλεψη για ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ