Ένας Φτωχός Και Μόνος Κάουμποϊ
Έχουν περάσει 4 χρόνια από τον θάνατο του Λουκιανού Κηλαηδόνη, που “‘έφυγε” στα 73 του χρόνια λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.
Πρωτοπόρος και οραματιστής, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ήταν Έλληνας συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής, τραγούδησε με χιούμορ και λεπτή ειρωνεία για την καθημερινότητα ενώ η μουσική του είναι βαθιά επηρεασμένη από την τζαζ της εποχής του σουίνγκ, την ελαφρά και κινηματογραφική μουσική.
Γεννήθηκε στην Κυψέλη στις 15 Ιουλίου 1943. Σπούδασε στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και κατόπιν Αρχιτεκτονική , χωρίς ποτέ να ασκήσει αυτό το επάγγελμα. Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό και πολιτικό Άννα Βαγενά, με την οποία είχε δύο κόρες. Η καριέρα του ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν έγραψε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου “Η Πόλη μας”.
Παράλληλα με τη δισκογραφική του δουλειά έγραφε μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Στον κινηματογράφο, εμφανίσθηκε το 1971 με τη μουσική της ταινίας του Παύλου Παρασχάκη «Δάκρυα για έναν αλήτη», ενώ επιμελήθηκε τη μουσική των ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ο Θίασος» και «Οι κυνηγοί». Το 1980 έγραψε τη μουσική για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Στο ευρύ κοινό όμως, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το ιστορικό πάρτι που διοργάνωσε τον Ιούλιο του 1983 στην πλαζ της Βουλιαγμένης. Συναυλία που άφησε εποχή και συζητιέται μέχρι τις μέρες μας. Η παρουσία του κόσμου, που διψούσε για κάτι διαφορετικό, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Κόπηκαν περίπου 25.000 εισιτήρια, αλλά μέσα στο χώρο της συναυλίας βρέθηκαν πάνω από 70.000 άνθρωποι που έφτασαν ακόμα και κολυμπώντας. Ο Τύπος τότε, την είχε χαρακτηρίσει με αρκετή δόση υπερβολής «Το Γούντστοκ της Ελλάδας».
Ο Κηλαηδόνης, ήταν ο πρώτος που έβγαλε τις συναυλίες από τα γήπεδα και τις μετέφερε σε φυσικούς χώρους. Στο πάρτι εμφανίστηκαν ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Γιώργος Νταλάρας, η Αφροδίτη Μάνου και η Μαντώ. Σε μια εποχή που ο όρος beach party δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός, αυτό το πάρτι κατάφερε να δημιουργήσει το αδιαχώρητο σε όλη την παραλιακή λεωφόρο, από τη Βουλιαγμένη μέχρι τη Λ.Συγγρού.
Συνεργάστηκε με το «Ελεύθερο Θέατρο» – «Ελεύθερη Σκηνή» , με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Λαϊκό Θέατρο του Λεωνίδα Τριβιζά και την παιδική σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο δημοφιλής καλλιτέχνης αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια ενώ αργότερα προσβλήθηκε από καρκίνο των πνευμόνων, όπως είχε πει σε μία συνέντευξη του.
Επιμέλεια : Anna Efthimiadou