Τα lockdown επιστρέφουν στην Ευρώπη, καθώς το τέταρτο κύμα κορονοϊού πιέζει ασφυκτικά τα συστήματα υγείας


 

Οι μεταλλάξεις αλλά και οι αδυναμίες των συστημάτων υγείας, που δεν ενισχύθηκαν ουσιαστικά σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, επαναφέρουν σκληρά μέτρα παρά την βεβαιότητα ότι τα εμβόλια θα έβαζαν φρένο στην πανδημία.

Την αρχή έκανε η Αυστρία που επέβαλε από σήμερα οριζόντιο lockdown για 20 ημέρες ενώ προανήγγειλε υποχρεωτικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού τον Φεβρουάριο. Στα ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανία όπου ήδη σε κρατίδια της Βαυαρίας έχει επιβληθεί lockdown, ενώ ο υπουργός Υγείας  ανέφερε πως μέχρι το τέλος του χειμώνα όλοι στη χώρα θα είναι ή εμβολιασμένοι ή θα έχουν πεθάνει από κορονοϊό…

Η Άνγκελα Μέρκελ, προανήγγειλε γενικό lockdown, περιγράφοντας την κατάσταση στη χώρα ως δραματική και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως ανεπαρκή.

Στην Ιταλία με ποσοστό 80% εμβολιασμένων πολιτών, πολλές περιοχές μπήκαν σε μίνι lockdown λόγω της μεγάλης διασποράς των κρουσμάτων. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται υποχρεωτική η προστατευτική μάσκα σε ανοικτούς χώρους και η μάσκα Ffp2 για την χρήση των μέσων μεταφοράς.

Παράλληλα, σε είκοσι δήμους που βρίσκονται στην Άνω Αδίγη, αποφασίσθηκε η επιβολή ακόμη αυστηρότερων μέτρων, με κλείσιμο της εστίασης στις 6 το απόγευμα και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Προς το παρόν, θα παραμείνουν ανοικτά τα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής, στα οποία, όμως, επιτρέπεται η είσοδος μόνον με «πράσινη κάρτα εμβολιασμένου», ενώ αναμένεται μεγάλη μείωση των κρατήσεων για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Στην Κύπρο, η επιτροπή των ειδικών προτείνει απαγόρευση των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, rapid test σε όλον τον πληθυσμό σε περιοχές που εντοπίζονται αλυσίδες κρουσμάτων, ανεξαρτήτως του εμβολιαστικού ιστορικού.

Τι περιμένουμε στην Ελλάδα

Στην χώρα μας η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δεν θα χρειαστούν οριζόντια περιοριστικά μέτρα, η εικόνα της πανδημίας ωστόσο δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο. Η κατάσταση του ΕΣΥ είναι δραματική με τους διασωληνωμένους να ξεπερνούν τους 600 σήμερα, ενώ και ο αριθμός των θανάτων ξεπέρασε τους 100 μετά από μήνες. Την ίδια στιγμή κόβονται κατά 80% τα τακτικά προγραμματισμένα χειρουργεία, ενδεικτικό της οριακής κατάστασης του συστήματος υγείας.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι τα νέα μέτρα θα περιορίσουν την εκθετική διασπορά, ωστόσο οι ειδικοί μιλούν για έναν δύσκολο χειμώνα, καθώς το τέταρτο κύμα δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή του.

Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι  παρά τους εμβολιασμούς και την επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσει η οικονομία, τα συστήματα υγείας -παρά τις διαρκείς εκκλήσεις του ΠΟΥ για γενναία ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας- έφεραν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις  για ακόμα μία φορά στο ίδιο σημείο.

Να κλείνουν την κοινωνία γιατί δεν μπορούν παρά τους εμβολιασμούς να ανταπεξέλθουν στο νέο κύμα πανδημίας, με τα συστήματα υγείας – ακόμα και ισχυρότερων χωρών – να μην είναι προετοιμασμένα να δεχτούν την όλο και αυξανόμενη πίεση.

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ