Άνθρωποι από όλον τον κόσμο μοιράστηκαν μια φωτογραφία των 15 αντικειμένων που τους κράτησαν συντροφιά κατά την περίoδο του lockdown


 

Το project ήταν μια ιδέα της εικαστικού Paula Zuccotti, που κατοικεί στο Λονδίνο και ασχολείται με την συμπεριφορά των καταναλωτών και την αλληλεπίδραση προϊόντων, για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. H Paula Zuccotti είναι μεταξύ άλλων, εθνογράφος, σχεδιάστρια και αναλύτρια των διεθνών τάσεων. Ταξιδεύει στον κόσμο ερευνώντας την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Είναι επίσης φωτογράφος και σκηνοθέτης και έχει συνεργαστεί με εταιρίες όπως Google, Nike, IKEA, LVMH, Starbucks, Hyundai, McKinsey,  LG και άλλες… Είναι Καθηγήτρια Πολιτιστικών Τάσεων και Παραδόσεων στο Πανεπιστήμιο Austral της Αργεντινής και το έργο της έχει δημοσιευτεί και εκτίθεται σε γκαλερί παγκοσμίως.

Το έργο της έχει τίτλο “Τα απαραίτητα του lockdown Χ 15” και πρόκειται για ένα αρχείο φωτογραφιών που συγκεντρώθηκε από ανθρώπους από όλον τον κόσμο, τοποθετώντας ο καθένας σε μια φωτογραφία τα 15 αντικείμενα που χρησιμοποίησε περισσότερο κατά την περίοδο του lockdown.

Τα απολυμαντικά χεριών και επιφανειών και οι μάσκες προσώπου -όπως ήταν αναμενόμενο-, βρέθηκαν στις περισσότερες φωτογραφίες, ωστόσο μια πιο λεπτομερής παρατήρηση δίνει στον θεατή πληροφορίες τόσο για την κουλτούρα του κάθε έθνους όσο και για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν οι άνθρωποι κατά τον εγκλείσμο, στα σπίτια τους.

Τα αντικείμενα ξεκλειδώνουν ιστορίες και αναμνήσεις μιας μακράς και δύσκολης περιόδου…
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablet και κινητά τηλέφωνα, βρίσκονται στις περισσότερες φωτογραφίες ως μέσα ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και επικοινωνίας. Βιβλία, υλικά και σκεύη μαγειρικής, βιταμίνες και αλκοόλ, υλικά χειροτεχνίας και επιτραπέζια παιχνίδια, αθλητικός εξοπλισμός και είδη των κατοικίδιων ζώων ήταν μερικά από τα δημοφιλέστερα αντικείμενα που οι άνθρωποι απαθανάτισαν ανάμεσα σε εκείνα που ήταν για αυτούς ζωτικής σημασίας.

Τι έκαναν οι άνθρωποι με όλα αυτά τα πράγματα; Αρχαιολόγοι και ιστορικοί εργάζονται πάνω σε αυτό, ώστε να αποκωδικοποιηθεί η χρήση, το νόημα και η συμπεριφορά των ανθρώπων πίσω από τα αντικείμενα.
Πίσω από κάθε αντικείμενο, κρύβεται μια ιστορία. Ένα ηχείο δεν ήταν απλά ένα ηχείο αλλά το μέσο για να ξεκινήσει κάποιος online μαθήματα χορού και ένα κεράκι γενεθλίων κρύβει μέσα του μια ολόκληρη ιστορία για ένα party γενεθλίων που πραγματοποιήθηκε μέσω zoom…

Το έργο μας επιτρέπει να εμβαθύνουμε σε πολιτιστικές διαφορές, εκθέτει όμως και τις ουσιαστικές ομοιότητές μας. Το πιο σημαντικό, επιβεβαιώνει ότι η ανθρωπότητα υπερβαίνει τα σύνορα και τους πολιτισμούς. Και πως ο Covid-19 μας επηρέασε όλους…

Επιμέλεια: Anna Efthimiadou


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ