Ο Marlon Brando, γνωρίζοντας ότι αξιοκρατικά θα είχε κερδίσει το Oscar, είχε προετοιμάσει την απόρριψη του


 

Ο Μάρλον Μπράντο, εκτός από σπουδαίος ηθοποιός, υπήρξε υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστηρικτής των αυτοχθόνων της Αμερικής. Το 1972, ενώ κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ανδρικής ερμηνείας, για τον ρόλο του δον Κορλεόνε, στην ταινία «Ο νονός», του Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο διάσημος ηθοποιός αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αρνητική και ψεύτικη εικόνα, που παρουσίαζε ο κινηματογράφος για τους Ινδιάνους.

Ο Marlon Brando δεν εμφανίστηκε στην τελετή και έστειλε ως αντιπρόσωπό του την ινδιάνα ηθοποιό και ακτιβίστρια Sacheen Littlefeather, η οποία μετέφερε το μήνυμά του, που αφορούσε στα δικαιώματα των ιθαγενών Ινδιάνων της Αμερικής, τη μεταχείρισή τους καθώς και τον υποβιβασμένο ρόλο τους στην Αμερικανική βιομηχανία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Η ακτιβίστρια Sacheen Littlefeather εμφανίστηκε στην τελετή με παραδοσιακή ενδυμασία της φυλής των Απάτσι χωρίς ωστόσο να μπορέσει να διαβάσει την πλήρη επιστολή που είχε γράψει ο Marlon Brando, λόγω χρονικών περιορισμών.

Ένα απόσπασμα από την ομιλία της Sacheen Littlefeather, ανέφερε ότι «ο Marlon Brando ήλπιζε ότι η απόρριψή του για το Όσκαρ θα έπρεπε να θεωρηθεί ως μια σοβαρή προσπάθεια εστίασης της προσοχής σε ένα θέμα που θα μπορούσε κάλλιστα να καθορίσει εάν αυτή η χώρα έχει ή όχι το δικαίωμα να πει από εδώ και πέρα ότι διατηρεί τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων να παραμείνουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι σε εδάφη που στήριξαν τη ζωή τους πέρα από τη ζωντανή μνήμη».

 

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ