Με αφορμή την μαύρη επέτειο της πιο βάναυσης θηριωδίας των Ναζί στην Ελλάδα λίγο πριν το τέλος του πολέμου, η φωτογραφία του ανταποκριτή του περιοδικού LIFE Dmitri Kessel μια από τις διασημότερες στην ιστορία του φωτορεπορτάζ γίνεται η αφορμή για να μάθει ο κόσμος για την σφαγή του Διστόμου στις 10 Ιουνίου του 1944….


 

Λίγους µήνες µετά τη Σφαγή, ο ρεπόρτερ Dmitri Κessel, βρίσκεται στο Δίστοµο για ρεπορτάζ.
Απαθανατίζει τη Μαρία Παντίσκα (πέθανε το 2009), να στέκεται όρθια µπροστά σε µια σκάφη και να πλένει τα µαύρα ρούχα της στην αυλή. Η φωτογραφία δηµοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό «Life» στις 29 Νοεµβρίου του 1944. Ο τίτλος του κειµένου ήταν «Τι έκαναν οι Γερµανοί στην Ελλάδα» και η λεζάντα ανέφερε: «Η Μαρία Παντίσκα ακόµη κλαίει µε λυγµούς, δύο µήνες αφότου οι Γερµανοί σκότωσαν τη µητέρα της σε σφαγή στην ελληνική πόλη Δίστοµο».

 

Η γερμανική επιχείρηση εκκαθάρισης των ανταρτών μετατράπηκε σε γενοκτονία κατά των κατοίκων του χωριού. Οι Γερμανοί πίστευαν ότι οι Διστομίτες βοηθούσαν τους αγωνιστές του ΕΛ.ΑΣ., που λίγες ώρες πριν, στο Στείρι Βοιωτίας, είχαν σκοτώσει 40 άνδρες των SS. Τα αντίποινα κράτησαν μέχρι το βράδυ. Οι αδίστακτοι ναζί εκτέλεσαν 228 Έλληνες, εκ των οποίων οι 117 ήταν γυναίκες και 117 άνδρες. Ανάμεσά τους βρέφη, παιδιά και έφηβοι….

Ο Dmitri Kessel γεννήθηκε στην Ουκρανία στις αρχές του 20ου αιώνα. Μετανάστευσε στην Αμερική το 1923 και εργάστηκε ως φωτογράφος στο περιοδικό “Life”. Ταξίδεψε σ’ ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους φωτορεπόρτερ του κόσμου. Κατέγραψε τη Βρετανική «δράση» στην Ελλάδα το Δεκέμβρη του 1944.

Life photographer, Dmitri Kessel, standing by camera on a tripod, getting ready to shot a picture of himself through a reflection in a make-shift window. (Photo by Frank Scherschel/The LIFE Picture Collection © Meredith Corporation)

 

Οι φωτογραφίες αυτές μαζί με τις εικόνες του Ελληνικού εμφύλιου 1946-1949 έχουν μια ιδιαιτερότητα για μας, μια και είναι αυτές που καταγράφουν την αρχή του δράματος του εμφυλίου πολέμου 1944 – 1949 στη χώρα μας. Ο Dmitri Kessel πέθανε στην Αμερική το 1995 και το σπουδαίο έργο του, έχει εκδοθεί σε πολλά βιβλία και έχει παρουσιαστεί σε πάμπολλες εκθέσεις.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ