Οι προσεισμικοί έλεγχοι των δημόσιων κτιρίων παύουν να έχουν προαιρετικό χαρακτήρα και γίνονται υποχρεωτικοί


 

Στον απόηχο του φονικού σεισμού στην Τουρκία, οι προσεισμικοί έλεγχοι των δημόσιων κτιρίων παύουν να έχουν προαιρετικό χαρακτήρα και γίνονται υποχρεωτικοί, σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα.

Όπως είπε ο καθηγητής καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, θα δοθεί προτεραιότητα σε σχολεία και νοσοκομεία λόγω της ευαισθησίας του πληθυσμού που φιλοξενούν.

 «Οι πρωτοβάθμιοι και οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι είχαν αρχίσει την δεκαετία του 2000, όμως είχαν ένα προαιρετικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα από τα 80.000 δημόσια κτήρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουμε στην Ελλάδα, μόνο τα 16.000 με 17.000 κτίρια να έχουν απογραφεί. Έχει γίνει ο πρωτοβάθμιος έλεγχος και αυτή η βάση δεδομένων υπάρχει στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας», δήλωσε ο Ευθύμης Λέκκας, τονίζοντας πως παρά τις έως τώρα εκκλήσεις για πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο έλεγχο, το ποσοστό των κτιρίων που ελεγχόταν κάθε χρόνο, ήταν πολύ μικρό.

Όπως δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη κατά την διάρκεια σύσκεψης εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, το 30% των κτιρίων στην επικράτεια έχουν δομηθεί με τον νέο σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό. «Αυτά τα κτίρια δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Από κει και πέρα υπάρχει ένα 30% κτιρίων που δομήθηκαν από το -69 μέχρι το -84. Αυτά τα κτίρια τα οποία δομήθηκαν με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, δεν έχουν πρόβλημα, εκτός εάν έχουν γίνει παρεμβάσεις, αν είναι ασυντήρητα και ούτω καθεξής».

Όπως είπε, από το 1959 και πριν έχουμε κτίρια τα οποία δεν έχουν κανονισμό και βρίσκονται κατά προτεραιότητα σε έλεγχο. «Όχι ότι είναι επικίνδυνα κτίρια, αλλά πρέπει να δούμε τη στάθμη επιτελεστικότητας, δηλαδή την αντισεισμική θωράκιση, προκειμένου να βελτιώσουμε στατικά τα κτίρια αυτά».

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ