Πουλήθηκε αντί 12,4 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία των Christie’s


 

Η πιο ακριβή ασπρόμαυρη φωτογραφία που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, είναι η περίφημη φωτογραφία «Βιολί του Ινγκρές» («Le Violon d’Ingres»), του Αμερικανού σουρεαλιστή φωτογράφου Μαν Ρέι.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία τραβήχτηκε το 1924, με τον καλλιτέχνη να μεταμορφώνει το γυμνό σώμα μιας γυναίκας σε βιολί, σχεδιάζοντας στην πλάτη της τα κενά που σχηματίζουν το f.

Ο Man Ray ήταν θαυμαστής των πινάκων του Jean Auguste Dominique Ingres και έκανε μια σειρά φωτογραφιών, εμπνευσμένες από τα γυμνά του Ingres. Ζωγραφίζοντας τις τρύπες ενός έγχορδου οργάνου πάνω στη φωτογραφική εκτύπωση και στη συνέχεια φωτογραφίζοντας ξανά την εκτύπωση, ο Man Ray μεταμόρφωσε το κλασικό γυμνό σε ένα από τα διασημότερα σουρεαλιστικά έργα, μεγέθους μόλις 10 επί 15 εκατοστών.

Η αρχική εκτύπωση του αριστουργήματος αναμενόταν να φτάσει μεταξύ 5-7 εκατομμυρίων δολαρίων, την υψηλότερη εκτίμηση για μία φωτογραφία στην ιστορία της δημοπρασίας, σύμφωνα με τον οίκο Christie’s, ωστόσο η τιμή που έπιασε ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Ο Μαν Ρέι, γεννημένος ως Emmanuel Radnitzky, έζησε από το 1890 έως το 1976. Ήταν βασικό μέλος των κινημάτων του ντανταϊσμού και του σουρεαλισμού. Το έργο «Le Violon d’Ingres» αγοράστηκε από το ζευγάρι συλλεκτών Rosalind Gersten Jacobs και Melvin Jacobs, από τον ίδιο τον φωτογράφο το 1962.

Ωστόσο, η κόρη τους, το έδωσε μαζί με άλλα έργα της συλλογής τους, προς πώληση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος φωτογραφίας του Οίκου Δημοπρασιών Christie’s, αυτή η φωτογραφία του Μαν Ρέι είναι «ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του 20ού αιώνα. Αυτή η μαγευτική σουρεαλιστική εικόνα είναι το αποτέλεσμα μιας μοναδικής και χειροποίητης διαδικασίας σκοτεινού θαλάμου».

«Η εμβέλεια και η επιρροή της εικόνας, ταυτόχρονα ρομαντική, μυστηριώδης, αδίστακτη και παιχνιδιάρικη, έχει αιχμαλωτίσει τα μυαλά όλων για σχεδόν 100 χρόνια». 

Το φωτογραφικό έργο που είχε το προηγούμενο ρεκόρ πώλησης, είναι το «Rhine II» του Αντρέας Γκούρσκι, το οποίο πουλήθηκε από τον Οίκο Christie’s για 4,3 εκατ. δολάρια το 2011.

Rhein II | Andreas Gursky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ