Δευτέρα 9 Ιανουαρίου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για την ένταξη στη δράση «Πράσινα ταξί» με αντικείμενο την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στον στόλο των οχημάτων ταξί.


 

Η δράση συναντά τις έντονες επιφυλάξεις της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου των ταξί, η οποία διαμηνύει πως «οι επαγγελματίες οδηγοί δεν είναι αρνητικοί στη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, αλλά αντιδρούν στη βιασύνη με την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση να το κάνει».

Ειδικότερα, μέσω του προγράμματος του υπουργείου Περιβάλλοντος, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν περίπου 2.000 παλιά και ρυπογόνα ταξί με νέα αμιγώς ηλεκτρικά. Με το νέο πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα επιδότησης σε ιδιοκτήτες ταξί για αγορά ή χρονομίσθωση (leasing) αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος, καθώς και για απόκτηση, προαιρετικά, εγκατάστασης «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης.

Η επιδότηση (οικολογικό μπόνους) ανέρχεται σε ποσοστό 40%, με το μέγιστο ποσό να αγγίζει τις 17.500 ευρώ και την υποχρεωτική απόσυρση οχήματος ταξί να επιβραβεύεται με 5.000 ευρώ. Επίσης, λαμβάνεται ειδική μέριμνα για ΑμεΑ, τις οικογένειες με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω και τους νέους έως 29 ετών, με ξεχωριστή προσαύξηση σε κάθε κατηγορία.

Με τις αιτήσεις να υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://prasinataxi.gov.gr, που θα τεθεί σε λειτουργία από τις 9 Ιανουαρίου, δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων ταξί κατηγορίας EUR05 και παλαιότερης, με βάση την άδεια κυκλοφορίας. Ιδιοκτήτες θεωρούνται όσοι κατέχουν το 100% της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος, ενώ σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων μεριδιούχων επί της αδείας (συνιδιοκτήτες – συγκύριοι), η αίτηση υποβάλλεται από το σύνολο των δικαιούχων.

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ