Πριν 3 χρόνια, έφτασε στη Λέσβο χωρίς να μιλάει λέξη ελληνικά. Σήμερα, ο 19χρονος Κούρος Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί έμαθε ότι είναι κοντά στο όνειρό του να περάσει στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ


 

 

Έφτασε στις ακτές της Λέσβου με μία βάρκα γεμάτη πρόσφυγες χωρίς να ξέρει λέξη ελληνικά και τρία χρόνια αργότερα, αρίστευσε στις Πανελλαδικές με βαθμολογία 18,25.

Ο 19χρονος Κούρος Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί, παιδί προσφυγικής οικογένειας από το Ιράν, είναι ο δεύτερος σε βαθμολογία στις φετινές εξετάσεις μαθητής της θετικής κατεύθυνσης του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπως έκανε γνωστό το ειδησεογραφικό site της Λέσβου, stonisi.gr.

Ο αριστούχος μαθητής έγραψε 20 στα Μαθηματικά και στη Φυσική, 19,5 στη Χημεία και 13,5 στην έκθεση. «Ε λογικό είναι», λέει γελώντας για την έκθεση, αφού τρία χρόνια πριν δεν ήξερε καν τη γλώσσα.

Ο Μπαϊγκί θέλει να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Η οικογένεια του έφυγε από το Ιράν καθώς ο πατέρας του ήταν ενάντια στο θεοκρατικό καθεστώς. Η οικογένεια μεταφέρθηκε στη Μόρια, και από εκεί στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Όταν αυτός ο καταυλισμός έκλεισε, μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό του κέντρου υποδοχής προσφύγων του Καρά Τεπέ.

Τους τελευταίους μήνες «που πήραμε χαρτιά νοικιάσαμε σπίτι και ζούμε εδώ κανονικά» δήλωσε ο Μπαϊγκί . Οι γονείς του εργάζονται ως μεταφραστές σε μια ΜΚΟ.

O ίδιος τόνισε ότι δεν θα τα κατάφερνε χωρίς τη βοήθεια των καθηγητών του. «Έμαθα ελληνικά σε τρία χρόνια γιατί ζούσα σε ένα περιβάλλον που μιλούσαν Ελληνικά. ‘Ολοι οι πρόσφυγες μπορούμε να μάθουμε Ελληνικά και να ενταχθούμε στις τοπικές κοινωνίες. Φτάνει να μας δοθεί η ευκαιρία», είπε χαρακτηριστικά, στέλνοντας ένα σπουδαίο μήνυμα προς όλους μας.

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ