Η Ξενομεταμόσχευση -η μεταμόσχευση οργάνων από ζώα σε ανθρώπους- δείχνει έτοιμη να περάσει στη φάση των κλινικών δοκιμών


 

Μια ακόμη επιτυχία από το Γενικό Νοσοκομείου Μασαχουσέτης, -όπου ένας 62χρονος ασθενής έλαβε μόσχευμα νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο- ανακοινώθηκε, λίγες ημέρες μετά την πειραματική μεταμόσχευση ήπατος χοίρου σε έναν εγκεφαλικά νεκρό άνδρα στην Κίνα.

Το 2023 είχαν προηγηθεί δύο μεταμοσχεύσεις καρδιάς χοίρου σε ασθενείς, οι οποίοι επέζησαν μόνο μερικές εβδομάδες, ωστόσο δημιούργησαν την ελπίδα ότι η ξενομεταμόσχευση μπορεί να τελειοποιηθεί και να εφαρμοστεί σε ευρύτερη κλίμακα.

Η επιτυχία των ξενομεταμοσχεύσεων βασίζεται στην γενετική τροποποίηση των ζώων ώστε να μην προκαλείται απόρριψη των μοσχευμάτων και ταυτόχρονα να παράγονται απαραίτητες ανθρώπινες πρωτεΐνες.

Η αμερικανική εταιρεία eGenesis βρίσκεται σε επαφές με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για έναρξη κλινικών δοκιμών που αφορούν μοσχεύματα νεφρών και καρδιάς.

Ο μεγαλύτερος δυνητικός κίνδυνος που απασχολεί την εταιρεία και την FDA είναι η ενδεχόμενη ενεργοποίηση ιών που κρύβονται σε λανθάνουσα κατάσταση στο γονιδίωμα των ζώων και ίσως αυτό έπαιξε ρόλο στην απόρριψη του μοσχεύματος σε έναν από δύο ασθενείς που υποβλήθηκαν πέρσι σε ξενομεταμόσχευση καρδιάς στο Νοσοκομείο του Μέριλαντ.

Έκτοτε όμως έχει σημειωθεί πρόοδος. Ο χοίρος από τον οποίο προήλθε το πρώτο μόσχευμα νεφρού υποβλήθηκε από την eGenesis σε αριθμό-ρεκόρ 69 γενετικών παρεμβάσεων, όχι μόνο για να εξασφαλιστεί συμβατότητα αλλά και να μειωθεί ο κίνδυνος λοιμώξεων από ενδογενείς ιούς. Μέχρι στιγμής, ο λήπτης του μοσχεύματος δεν έχει εμφανίσει τέτοια προβλήματα.

Ωστόσο, πριν πραγματοποιηθεί η επέμβαση, η ξενομεταμόσχευση νεφρού είχε δοκιμαστεί σε αρκετούς εγκεφαλικά νεκρούς ασθενείς, για τους οποίους δεν υπήρχαν άλλες λύσεις.

Η ίδια προσέγγιση εφαρμόστηκε φέτος στην πρώτη πειραματική μεταμόσχευση ήπατος από χοίρο, η οποία έδωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα, όπως ανακοίνωσε το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Πολεμικής Αεροπορίας στο Σιάν της Κίνας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το μόσχευμα προήλθε από χοίρους της κινεζικής εταιρείας Clonorgan Biotechnology, από τους οποίους είχαν αφαιρεθεί τρία γονίδια χοίρου και είχαν προστεθεί τρία ανθρώπινα.

Οι γιατροί που πραγματοποίησαν την επέμβαση τόνισαν ότι το μόσχευμα χοίρου θα μπορεί μεν να επιτελεί μια βασική λειτουργία του ήπατος, την απομάκρυνση τοξινών από το αίμα, δεν θα μπορεί όμως να παράγει μια σειρά απαραίτητων πρωτεϊνών του ανθρώπινου ήπατος.

Για τον λόγο αυτό οι κινέζοι ερευνητές μελετούν τις ξενομεταμοσχεύσεις ως προσωρινή μόνο λύση μέχρι την εύρεση ανθρώπινου μοσχεύματος, ή μέχρι να μπορέσει να αναγεννηθεί μόνο του το ήπαρ έπειτα από σοβαρές βλάβες. Μια τέτοια λύση θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ασθενείς που χάνουν την ζωή τους περιμένοντας για συμβατό μόσχευμα.

 

 

 

Πηγή : in.gr

 

 

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ