Ο πολυσχιδής Σαρτρ ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της γαλλικής φιλοσοφίας του 20ου αιώνα και η κινητήριος δύναμη πίσω από τον υπαρξισμό


 

 

Ο Ζαν Πωλ Σαρτρ (Jean Paul Sartre), γεννημένος στο Παρίσι στις 21 Ιουνίου του 1905,  υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα.

Φιλόσοφος, θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος, σεναριογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, πολιτικός ακτιβιστής, ιδρυτής μαζί με τον Μορίς Mερλό Ποντί του περιοδικού «Σύγχρονοι Καιροί» και σύντροφος της Σιμόν ντε Μποβουάρ.

Simone de Beauvoir & Jean-Paul Sartre
Simone de Beauvoir & Jean-Paul Sartre

Σπούδασε Φιλοσοφία και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δραστηριότητα στηρίζοντας τις αριστερές πολιτικές επιλογές του με τη ζωή και το έργο του. Βαθύτατα επηρεασμένος από τη γερμανική φιλοσοφία του υπαρξισμού, απορρίπτοντας τον μπολσεβικισμό, ο Ζαν Πωλ Σαρτρ υποστήριζε ένα νέο ουμανισμό, σ’ ένα κόσμο χωρίς την ανάγκη Θεού. Το 1945 έδωσε μια διάλεξη-ορόσημο με τίτλο Ο υπαρξισμός είναι ένας ανθρωπισμός (“L’existentialisme est un humanisme”). Τις ιδέες του κατόρθωσε να τις περάσει και μέσα από τα μυθιστορήματα και τα θεατρικά του έργα. Λόγω της αθεϊστικής θέσης του, όλα τα βιβλία του τοποθετήθηκαν από την καθολική εκκλησία στη λίστα των απαγορευμένων.

Ο Σαρτρ τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας στις 22 Οκτωβρίου του 1964, για το έργο του που ήταν “πλούσιο σε ιδέες, με πνεύμα ελευθερίας και αναζήτηση της αλήθειας”. Ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε να το παραλάβει, επικαλούμενος προσωπικούς και αντικειμενικούς λόγους.

“Ο συγγραφέας που δέχεται μια τέτοια τιμή συνδέεται και με τον θεσμό που τον τίμησε. Ο συγγραφέας, λοιπόν, δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό του να μετατραπεί σε θεσμό. Εξάλλου, αυτές οι τιμές εκθέτουν και τον αναγνώστη σε μία πίεση που δεν επιθυμώ. Το να υπογράφω ως Ζαν Πωλ Σαρτρ δεν είναι το ίδιο με το να υπογράφω ως Ζαν Πωλ Σαρτρ, νικητής Βραβείου Νόμπελ”, έγραφε μεταξύ άλλων σε επιστολή του προς την Σουηδική Ακαδημία.

Ο Ζαν Πωλ Σαρτρ πέθανε στις 15 Απριλίου του 1980.

Κάποιες από τις σπουδαιότερες ρήσεις του:

Αν αισθάνεσαι μοναξιά όταν είσαι μόνος, έχεις κακή παρέα.

Ο άνθρωπος είναι οι επιλογές του.

Ο φασισμός δεν ορίζεται από τον αριθμό των θυμάτων, αλλά από τον τρόπο που τα σκοτώνει.

Ελευθερία δεν είναι αυτό που κάνεις, αλλά αυτό που κάνεις μετά απ’ αυτό που σου κάνουν.

Δεν υπάρχει άλλη πραγματικότητα από την πράξη.

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε.

 

 

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ