Στις 30/6/22 ηπατικό μόσχευμα 27χρονου δότη από την Κύπρο δεν μεταμοσχεύθηκε λόγω αδυναμίας κάλυψης από αναισθησιολόγο στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ. στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Ιπποκράτειο”


 

Ούτε το ένα τέταρτο του αριθμού των αναισθησιολόγων που απαιτούνται για τις ανάγκες του νοσοκομείου δεν συμπληρώνουν οι υπηρετούντες στην συγκεκριμένη ειδικότητα γιατροί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου την περασμένη Πέμπτη 30 Ιουνίου ακυρώθηκε προγραμματισμένη μεταμόσχευση σε ηπατοπαθή ασθενή τελικού σταδίου επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμος αναισθησιολόγος.

Στο νοσοκομείο, υπάρχουν 27 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων, αλλά μόνο 9 αναισθησιολόγοι, ενώ για την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου θα έπρεπε να υπάρχουν 40 ειδικοί αναισθησιολόγοι.

«Η έλλειψη αναισθησιολόγων είναι διαχρονική και η επίδρασή της στη λειτουργία του νοσοκομείου είναι τεράστια. Το υπουργείο Υγείας ξέρει τις ελλείψεις, οι οποίες υπάρχουν από το 2017 και από πιο παλιά ακόμη. Αυτές οι ελλείψεις επηρεάζουν διαδοχικά τη λειτουργία των τμημάτων του Νοσοκομείου», είχαν καταγγείλει από τις 14 Ιουνίου σε ειδική συνέντευξη Τύπου τρεις διευθυντές Κλινικών, καθηγητές Ιατρικής στο ΑΠΘ, λέγοντας μάλιστα ότι στη λίστα χειρουργείων περιμένουν 1500 ασθενείς.

Εισαγγελική παρέμβαση έχει ζητήσει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) για την ανωτέρω ακύρωση μεταμόσχευσης ήπατος την περασμένη εβδομάδα, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο.

Ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Ιπποκράτειου, καθηγητής Χειρουργικής ΑΠΘ και διευθυντής της Ε’ Χειρουργικής Κλινικής Απόστολος Καμπαρούδης, ανέφερε ότι έχουν υποβληθεί κατ’ επανάληψη στο υπουργείο Υγείας, σειρά από προτάσεις, χωρίς, όπως είπε, να εισακουστούν μέχρι στιγμής.

Μεταξύ των προτάσεων είναι η δημιουργία ενιαίου αναισθησιολογικού χάρτη, με καταγραφή όλου του ανθρώπινου αναισθησιολογικού δυναμικού και κατανομή βάσει των αναγκών, η σύναψη σταθερής εργασιακής σχέσης με τα Αναισθησιολογικά Τμήματα των Ιδιωτικών Κλινικών για μόνιμη μηνιαία υποστήριξη του Ιπποκρατείου, η επαναξιολόγηση της ευθύνης και βαρύτητας των ειδικοτήτων και νομοθέτηση ειδικών οικονομικών και μη προνομίων για την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας, η σύσταση νέων θέσεων με ειδικά προσόντα για κάλυψη εξειδικευμένων αναγκών, η προκήρυξη όλων των αναγκαίων οργανικών θέσεων ειδικευμένων Αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού Αναισθησιολογίας. Προτείνεται ακόμη, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας -για το Ιπποκράτειο τουλάχιστον- μετατροπή τεσσάρων θέσεων Αναισθησιολογίας του ΕΣΥ σε αντίστοιχες πανεπιστημιακές.

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ