Στον  Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας «iGEM 2021» συμμετείχαν 352 ερευνητικές ομάδες από κορυφαία πανεπιστήμια ανά τον κόσμο


 

Ένα από τα χρυσά μετάλλια του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Συνθετικής Βιολογίας «iGEM 2021» κέρδισε η φοιτητική διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ «iGEM Thessaloniki». Στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό συμμετείχαν 352 ερευνητικές ομάδες από κορυφαία πανεπιστήμια 40 χωρών. Η αξιολόγηση έγινε από 152 κριτές παγκοσμίου φήμης.

Τα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Διαγωνισμού ανακοινώθηκαν την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021. Η ομάδα έχει καταφέρει και αποσπά διακρίσεις σε κάθε συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό, καθώς το 2017 απέσπασε το χρυσό μετάλλιο, το 2018 κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο και το 2019 το χρυσό μετάλλιο.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, με αφορμή την παγκόσμια διάκριση της φοιτητικής ομάδας δήλωσε «Η ισχυρή παρουσία της iGEM Thessaloniki στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό και το γεγονός ότι σε κάθε συμμετοχή της επιτυγχάνει πάντα τους στόχους της και αποσπά σημαντικές διακρίσεις, καταδεικνύουν, εκτός από την επιτυχημένη πορεία της Ομάδας, την υψηλού επιπέδου κατάρτιση των φοιτητών μας και του σημαντικού έργου που επιτελείται στο ΑΠΘ».

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ομάδας “iGEM Thessaloniki 2021”, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Σ. Βιζιριανάκης, δήλωσε «Ήταν μια επίπονη προσπάθεια υψηλού βαθμού καινοτομίας και διεπιστημονικότητας, όπου η συνεργασία των μελών της Ομάδας επέτρεψε στο πρότζεκτ “METIS” να επιτύχει σε όλη την πορεία του, τόσο στο επίπεδο της ιδέας, οργάνωσης, εκτέλεσης, διαχείρισης και προβολής, όσο όμως και στην τελική στόχευση που αποτυπώνεται με τη βράβευση του χρυσού μεταλλίου στον τελικό διαγωνισμό».

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι για τη συμμετοχή μας σε αυτό το όμορφο ταξίδι του διαγωνισμού iGEM. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ το Πανεπιστήμιο και τον Επιστημονικό Υπεύθυνο της Ομάδας μας που μας βοήθησαν να πραγματοποιήσουμε την ιδέα μας, καθώς και τους χορηγούς μας για την στήριξή τους. Ελπίζουμε πολλοί συμφοιτητές μας να ζήσουν αυτή την εμπειρία» δήλωσαν τα μέλη της φοιτητικής ομάδας του ΑΠΘ «iGEM Thessaloniki 2021» αμέσως μετά τη διάκρισή τους.

H 11μελής ομάδα αποτελείται από τους προπτυχιακούς φοιτητές Χαράλαμπο Αναγνωστάκη, Δανάη-Ελένη Βεργίνη, Μαρία Κοσμίδου, Κωνσταντίνα Τσουδερού, Δημήτρη Τρυγωνιάρη, Άννα Βαρβάρη, Αλέξανδρο Τσιγγίλη, Εμμανουήλ Χατζηχριστοφή, Παναγιώτη Βαλατσό και Αναστασία Θεοδοσιάδου. Επίσης, στην ομάδα συμμετέχει η απόφοιτη του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ Άννα Αναστασίου.

«METIS», το καινοτόμο πρότζεκτ

Η φοιτητική ομάδα συμμετείχε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας, με το καινοτόμο πρότζεκτ «METIS» (MiRNA Expression Toehold Investigation System), ένα οικονομικό, γρήγορο και ακριβές διαγνωστικό εργαλείο για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παγκρέατος στα πρώτα στάδια που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια. Στόχος της ομάδας είναι να δώσει λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα που εμφανίζεται σήμερα στην κλινική πράξη και είναι η αδυναμία των διαγνωστικών μεθόδων να ανιχνεύσουν έγκαιρα την ύπαρξη του καρκίνου στο πάγκρεας που οδηγεί σε αποτυχημένες θεραπευτικές προσεγγίσεις και τελικά σε μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ