Οι διακοπές μπορεί να αποτελέσουν πηγή μεγάλων συναισθηματικών εντάσεων


 

 

Το χρονικό διάστημα αποχής από την καθημερινότητα, την εργασία, τις υποχρεώσεις και την ρουτίνα μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην ψυχολογία μας όλη την υπόλοιπη χρονιά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ωστόσο, το άγχος των ανθρώπων γίνεται πολύ έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς το άτομο αισθάνεται την πίεση του να διασκεδάσει και να περάσει καλά.

Επιπλέον, η αλλαγή του κλίματος και οι ψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν μια αίσθηση κόπωσης και δυσφορίας, ειδικότερα στα άτομα με διαταραχές διάθεσης.

Η αλλαγή στη ζωή και άρα και στη ρουτίνα μας, δημιουργεί μια υπερένταση. Έτσι, όταν βρισκόμαστε σε διακοπές μεταβαίνουμε ξαφνικά από μια κατάσταση, με δεδομένα ωράρια και πρόγραμμα, σε μια άλλη όπου δεν υπάρχει πρόγραμμα ούτε για τους μικρούς ούτε για τους μεγάλους.

Ξαφνικά βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στις σχέσεις μας με τους γύρω μας και πιθανόν και να γίνονται ορατά και τα προβλήματα των σχέσεων, που τα επικάλυπτε η καθημερινότητα, ενώ για τους έχοντες παιδιά, ξεκινάει ένας επιπλέον αγώνας για το πως θα περάσουν οι ώρες στο σπίτι και ποια θα είναι η νέα ισορροπία. Επιπλέον, πριν την έναρξη των διακοπών, επικρατεί και ιδιαίτερο άγχος για το «κλείσιμο» υποχρεώσεων και εκκρεμοτήτων, κάτι που συχνά οδηγεί σε ψυχολογική ένταση και τσακωμούς.

Από την άλλη, η προετοιμασία των διακοπών, ο προγραμματισμός και η οργάνωση του ταξιδιού προσθέτουν επιπλέον άγχος και απαιτούν αρκετό χρόνο και ενέργεια.

Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες, καθώς όλοι περιμένουν πολλούς μήνες τις καλοκαιρινές διακοπές, δημιουργούνται υπερβολικές προσδοκίες και οι διακοπές φαντάζουν ως κάτι το υπερβολικά διασκεδαστικό, ξέγνοιαστο, χαλαρωτικό και συναρπαστικό. Ταυτόχρονα, τα social media μεταφέρουν τις εικόνες αυτών που ήδη έχουν ξεκινήσει τις διακοπές τους κάνοντας το άτομο να συγκρίνει τον εαυτό του με τους άλλους που περνούν καλά κάτω από τον ήλιο…

Οι διακοπές, η θάλασσα, ο ήλιος, οι παρέες και η ανεμελιά δρουν ευεργετικά στην ψυχολογία του ατόμου, ωστόσο ας μην ξεχνάμε πως δεν ισχύουν για όλους τα ίδια δεδομένα και ούτε όλοι μας έχουμε τις ίδιες ανάγκες μα και δυνατότητες…

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ