Ο Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν (Henri Cartier-Bresson) ήταν Γάλλος φωτογράφος και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους του 20ού αιώνα και ειδικότερα ένας από τους «πατέρες» της φωτοδημοσιογραφίας


 

O Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου του 1908 και το έργο του έχει κερδίσει καθολική αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Μπρεσόν ανήκε σε μια από τις πλουσιότερες οικογένειες της μεγαλοαστικής τάξης της Γαλλίας και αυτό του έδωσε την ευκαιρία να φοιτήσει στα καλύτερα σχολεία. Ξεκίνησε με σπουδές στη ζωγραφική και έπειτα ασχολήθηκε με τη φωτογραφία. Το 1943, φθάνει στη Γαλλία και μπαίνει στην αντίσταση, όπου συμμετέχει σε φωτογραφικά επιτελεία και καθοδηγεί την κινηματογράφηση και φωτογράφηση της κατοχής και της απελευθέρωσης του Παρισιού. Το 1946 πραγματοποιεί έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (Museum of Modern Art).

Το 1947, ιδρύει με τους Robert Capa, David Seymour, George Rodger, William Vandivert, Rita Vandivert και την Maria Eisne, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Μάγκνουμ (Magnum), στο οποίο παρέμεινε μέλος του ως το 1966.

Ο Μπρεσόν, γύρισε όλον τον κόσμο και παρήγαγε έναν τεράστιο όγκο φυτογραφιών. Κατέγραψε με την μηχανή του μερικές από τις πιο καθοριστικές στιγμές της ιστορίας του 20ου αιώνα. Από την Κίνα του Μάο, την Σοβιετική Ένωση, την Αφρική, την Ινδία, το Μεξικό, τον πόλεμο στην Ευρώπη, τον εμφύλιο της Ισπανίας.
Παράλληλα με την υπόλοιπη θεματολογία του, ασχολήθηκε με τα πορτρέτα. Είχε πρόσβαση και φωτογράφισε, πολλές φορές στον προσωπικό τους χώρο, πρόσωπα της παγκόσμιας ελίτ, πολιτικούς, διανοούμενους και καλλιτέχνες, συνήθως αδιαφορώντας για το τελικό αποτέλεσμα. Το σημαντικότερο για τον ίδιο ήταν η στιγμή της λήψης και χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν ασχολήθηκε ποτέ με την εμφάνιση των φιλμ του. Οι φωτογραφίες του αλλά και η φιλοσοφική του θεώρηση απέναντι στη φωτογραφία, επηρέασε όλες τις επόμενες γενιές φωτογράφων.

Ο Henri Cartier-Bresson στην Ελλάδα

Ο Henri Cartier-Bresson, επισκέφτηκε την Ελλάδα αρκετές φορές αλλά έχουμε δει φωτογραφίες του κυρίως από δύο ταξίδια του, αυτό του 1953 και αυτό του 1961. Οι πιο γνωστές του φωτογραφίες είναι αυτή που τράβηξε στην Αθήνα στην οδό Ασωμάτων με τις 2 γιαγιάδες στο νεοκλασικό με τις Καρυάτιδες, αλλά και το κοριτσάκι που τρέχει στα σκαλοπάτια στο Κάστρο στη Σίφνο.

 

Το 1937 παντρεύτηκε για πρώτη φορά με την χορεύτρια Ratna Mohini και το 1970 με τη φωτογράφο Martine Franck. Από τον δεύτερο γάμο του απέκτησε μια κόρη, την Melanie. Το 2003, για τη διάσωση του έργου του, δημιουργεί το Henri Cartier Foundation και στις 3 Αύγουστου του 2004, πεθαίνει στο σπίτι του στο Παρίσι, σε ηλικία 96 ετών.

 

«Υπάρχει μια στιγμή όπου το μάτι , το μυαλό και η καρδιά βρίσκονται σε μιαν ευθεία. Κι αυτή είναι η στιγμή που θα μας δώσει μια φωτογραφία που θα μετρήσει για την υπόλοιπη ζωή μας»

 

Παρακολουθήστε συνέντευξή του:

 

Επιμέλεια: Anna Efthimiadou


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ