“Κάθε χρόνο παράγουμε περισσότερους από 350 εκατομμύρια τόνους πλαστικό (περίπου όσο το συνολικό βάρος των ανθρώπων πάνω στη γη!). Τα περισσότερα απορρίμματα είναι πλαστικά μιας χρήσης που καταλήγουν στη θάλασσα”


 

Με κεντρικό μήνυμα «Παίρνω μέρος, γίνομαι η λύση», η πρωτοβουλία, της HELMEPA ξεκίνησε στην Ελλάδα στις 18 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Η δράση είναι ανοιχτή στο κοινό, σε όποιον θέλει να αναλάβει δράση καθαρίζοντας συμβολικά μία ακτή ή τμήμα του βυθού από τα απορρίμματα. Σημειώνεται πως πέρυσι, παρά τους περιορισμούς της πανδημίας, συλλέχθηκαν πάνω από 2,3 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων και καλύφθηκαν περίπου 80.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής παγκοσμίως.

Η περσινή δράση είχε ως αποτέλεσμα, μικροί και μεγάλοι εθελοντές να καθαρίσουν συνολικά 83 χιλιόμετρα ακτογραμμής συλλέγοντας και καταγράφοντας σε ειδικά δελτία 21 τόνους απορριμμάτων. 

Από τα 103.548 τεμάχια απορριμμάτων που συνέλλεξαν οι εθελοντές, παρακάτω φαίνονται τα 10 πολυπληθέστερα:

Είδος τμχ.
Κομμάτια πλαστικού 24.833
Αποτσίγαρα 18.426
Πλαστικά καπάκια μπουκαλιών και δακτύλιοι 16.208
Καλαμάκια 10.047
Πλαστικά μπουκάλια 2.882
Αλουμινένια κουτιά 2.422
Πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης και καπάκια 2.398
Κομμάτια φελιζόλ 2.085
Κομμάτια χαρτιού 1.994
Συσκευασίες Τροφίμων 1.703

Συμμετοχή:

Στην ιστοσελίδα της HELMEPΑ, συμπληρώνετε τη δήλωση συμμετοχής και λαμβάνετε οδηγίες για την ασφαλή οργάνωση της δράσης, καθώς και την ηλεκτρονική αφίσα της εκστρατείας.

Επιπλέον, θα λάβετε το Δελτίο Καταγραφής απορριμμάτων, ώστε να συμβάλετε στην επιστημονική μελέτη των απορριμμάτων που βρίσκονται στις ακτές και τις θάλασσές μας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για μεγαλύτερη ευκολία την εφαρμογή για κινητά Clean Swell.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους ένθερμους υποστηρικτές της HELMEPA, να “υιοθετήσουν” μία παραλία σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να την καθαρίζουν τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο.

Παγκόσμιος Συντονιστής της πρωτοβουλίας είναι ο Αμερικανικός ΜΚΟ Ocean Conservancy, Εθνικός Συντονιστής η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA και υλοποιείται με την τεχνική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).

 

Πηγή: HELMEPA

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ