Όσο γερνάμε τείνουμε να χάνουμε πόντους από το ύψος μας
Το ύψος είναι ένα από τα στοιχεία του σώματος μας που μεταβάλλεται με την πάροδο των ετών. Μέχρι την εφηβεία ψηλώνουμε ενώ από τη μέση ηλικία και μετά αρχίζει να μειώνεται.
Η απώλεια ύψους ξεκινά μετά τα 30 χρόνια
Οι πόντοι «χάνονται» από το ύψος της σπονδυλικής στήλης, με εναρκτήρια ηλικία τα 30 έτη. Τότε ξεκινούμε να χάνουμε περίπου 1,5 εκατοστό ανά δεκαετία, σύμφωνα με το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας. Oι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι φυσικώς χάνουν την ελαστικότητα και την επαρκή ενυδάτωσή τους με την πάροδο του χρόνου. Το υγρό τους λιγοστεύει, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο εύθραυστοι και ο χώρος ανάμεσα στους σπονδύλους να μειώνεται. Ωστόσο, αυτές οι αργές και σταδιακές αλλαγές γίνονται εμφανείς γύρω στα 70 χρόνια, όταν πλέον η απώλεια ύψους είναι πιο αισθητή.
Επιπλέον ξεκινά και η σαρκοπενία, δηλαδή η απώλεια μυϊκού ιστού που σχετίζεται με την ηλικία, με αποτέλεσμα να χάνουμε 3-5% της μυϊκής μάζας ανά δεκαετία, σύμφωνα με ερευνητικό δημοσίευμα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Περίπου στην ηλικία των 35-40 ξεκινά και η αντίστροφη πορεία με την απώλεια της οστικής μάζας που αποκτήσαμε μέχρι την εφηβεία μας ενώ και τα γονίδιά παίζουν σημαντικό ρόλο στον ρυθμό γήρανσής μας.
Πώς μπορούμε να καθυστερήσουμε την διαδικασία:
- Tακτική άσκηση, ειδικά με βάρη, yoga ή pilates
- Yγιεινή διατροφή: Επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών για την διατήρηση και την ανάπλαση των μυϊκών ιστών. Καλοί υδατάνθρακες ολικής αλέσεως, που δίνουν την ενέργεια στο σώμα και αποφυγή κορεσμένων λιπαρών.
- Άσκηση, επάρκεια σε βιταμίνη D και ασβέστιο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης