Προσέχουμε για να έχουμε…
- Η διατήρηση φυσιολογικού βάρους. Εξαιτίας της αφθονίας των αγαθών, της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών αλλά και του τρόπου ζωής η παχυσαρκία αποτελεί μία σύγχρονη νόσο που ταλαιπωρεί ένα μεγάλου μέρος του πληθυσμού καθώς και πολλά παιδιά (παιδική παχυσαρκία). Άτομα με πολλά παραπανήσια κιλά, αυξημένο λίπος σώματος και κυρίως σπλαχνικό (κοιλιακό) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η παχυσαρκία είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά επίσης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αρτηριακή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, μεταβολικό σύνδρομο, μυοσκελετικές παθήσεις κ.α.
- Η υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Η σημερινή διατροφή που είναι αυτή του δυτικού τύπου χαρακτηρίζεται από μεγάλες ποσότητες ζωικών λιπαρών, ζάχαρης, αλατιού, αναψυκτικών επεξεργασμένων τροφίμων και από μικρή παρουσία φρέσκων φρούτων και λαχανικών καθώς και οσπρίων. Επίσης η διατροφή δυτικού τύπου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, υπερλιπιδαιμίας, πίεσης, παχυσαρκίας κ.α. Πλήθος ερευνών έχει αποδείξει τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, η οποία περιλαμβάνει την κατανάλωση αδρά επεξεργασμένων υδατανθράκων, αρκετές μερίδες σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά ημερησίως, ελαιόλαδο ως το κύριο προστιθέμενο λιπίδιο, την κατανάλωση ψαριού, ημιάπαχων γαλακτοκομικών, οσπρίων, ξηρών καρπών.
- Διακοπή καπνίσματος. Άτομα που καπνίζουν εμφανίζουν 2-4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων από τους μη καπνιστές. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των τσιγάρων ημερησίως αναλογικά αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ένα έτος μετά τη διακοπή ο κίνδυνος στεφανιαίου νοσήματος μειώνεται κατά 50%. Σε διάστημα 15 ετών ο σχετικός κίνδυνος θανάτου από στεφανιαία νόσο προσεγγίζει αυτόν κάποιου που δεν κάπνισε ποτέ.
- Άγχος. Άτομα με υψηλά ποσοστά άγχους έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι διαχείρισης του άγχους όπως η ενασχόληση με πράγματα που μας αρέσουν, η απομάκρυνση από την πηγή του άγχους κ.α.
- Η φυσική δραστηριότητα. Η καθιστική ζωή αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η υιοθέτηση έστω και 30 λεπτών ήπιας έως μέτριας έντασης άσκησης ημερησίως ή 150 λεπτών/ εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης έως και 30%.
- Τακτικός έλεγχος της κατάστασης της υγείας μας μέσω αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων. Διότι μπορεί και επιπλέον βάρος να μην υπάρχει, να αθλούμαστε, να μην καπνίζουμε αλλά λόγω κληρονομικότητας ή κάποιων άλλων παθολογικών αιτιών κάποιοι δείκτες μας να μην εντός των φυσιολογικών ορίων.
follow me for more: Αναστασία Βουλγαρίδου