Ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια και εναρμονισμένες πρακτικές στα σούπερ μάρκετ, καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, επικαλούμενος τη νέα έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων.


 

Όπως είπε μιλώντας στο Open ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, η έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων για τα εισοδήματα και τις δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών «τα τελευταία χρόνια δείχνει σταθερή επιδείνωση, ως αποτέλεσμα όλων αυτών των ανατιμήσεων, της αισχροκέρδειας που υπάρχει στην αγορά. Φωνάζουμε εδώ και δύο χρόνια ότι τα μέτρα είναι αναποτελεσματικά. Αυτό φαίνεται και μέσα από αυτή την έρευνα».

Σύμφωνα με την έρευνα, το 15% των νοικοκυριών δήλωσε ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές του ανάγκες, εύρημα που καταδεικνύει πως υψηλό ποσοστό νοικοκυριών διαβιεί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, και είναι αυξημένο σε σχέση με το ποσοστό της αντίστοιχης έρευνας του 2022 (11,9%).

«Πέφτουμε» κάθε χρόνο, «η περυσινή έρευνα έδειξε ότι για τις ίδιες 19 ημέρες αρκούσε το εισόδημα, αλλά αυτό αφορούσε το 51% των νοικοκυριών. Φέτος είναι στο 60,7%».

«Δείχνει τη φτωχοποίηση μεγάλου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας. Το 15% των νοικοκυριών που ρωτήθηκαν δηλώνουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες … έχουν ξαναβγεί τα “τεφτέρια” σε πολλές περιπτώσεις, έχουμε άλλα μέλη της οικογένειας να βοηθούν στην κάλυψη των δαπανών, πολλές φορές οι γονείς. Αυτό σημαίνει ανάλωση κεφαλαίου παλαιότερων ετών, από την όποια αποταμίευση. Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι μήνα το μήνα αυξάνονται οι αναλήψεις “από τα έτοιμα”», τόνισε.

«Είναι συνταρακτικό ότι 50% των ερωτηθέντων νοικοκυριών δηλώνει ότι μεταθέτει για το μέλλον αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει τώρα, ο ένας στους δύο», επεσήμανε, ενώ όπως είπε το μέσο νοικοκυριό «αφήνει απλήρωτους λογαριασμούς και ένα ποσοστό και την εφορία».

Σημαντικό για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια «είναι σαφώς οι έλεγχοι. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπολειτουργούν, είναι υποστελεχωμένοι. Η αρμόδια υπηρεσία ΔΙΜΕΑ έχει 70 άτομα για όλη την Επικράτεια», τόνισε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να λειτουργήσει ουσιαστικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Το φωνάζω δύο χρόνια, “πού είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού;”. Να πάρουμε όλοι 100 ευρώ, να πάρουμε την ίδια λίστα, να πάμε σε 5 αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Τα ίδια θα είναι, ολόιδια. Αν αυτό δεν είναι εναρμονισμένη πρακτική, ας μας πει κάποιος τι είναι εναρμονισμένη πρακτική».

πηγή: rosa.gr

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ