«Δεν είναι κάτι που πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα», λέει ο Arjan Stegeman, κτηνίατρος επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης


 

Η γρίπη των πτηνών πλήττει τον τομέα των πουλερικών στη Βόρεια Αμερική, καθώς η ασθένεια εξαπλώνεται γρήγορα σε πολλές περιοχές.

Το πρώτο κρούσμα αναφέρθηκε τον περασμένο χειμώνα στον Καναδά και έκτοτε η ασθένεια εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές, επηρεάζοντας μεγάλες εμπορικές φάρμες. Συνολικά 33 εκατ. πτηνά θανατώθηκαν στον Καναδά και στις ΗΠΑ από τότε που ξεκίνησε η επιδημία και οι αγρότες ανησυχούν ότι οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ο ιός μεταφέρεται από άγρια ​​πτηνά και οι ερευνητές έχουν μέχρι στιγμής τεκμηριώσει μολύνσεις σε 51 είδη, συμπεριλαμβανομένων των αετών και των κουκουβάγιων. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των ειδών που είναι γνωστό ότι έχουν μολυνθεί κατά την τελευταία βορειοαμερικανική επιδημία HPAI, το 2014–15, σύμφωνα με το περιοδικό Science. Αυτός είναι ο φόβος που μοιράζονται ερευνητές και πτηνοτρόφοι σε όλη τη Βόρεια Αμερική.

Τώρα υπάρχει μια συνεχής ανησυχία ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί νότια. «Οι άνθρωποι στην Κεντρική Αμερική και τη Νότια Αμερική πρέπει πραγματικά να γνωρίζουν ότι αυτός ο ιός είναι πιθανό να φτάσει στο κατώφλι τους—αν δεν έχει ήδη φτάσει», δήλωσε ο Thijs Kuiken, ειδικός στη γρίπη των πτηνών στο Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ. Στην Ευρώπη, η ασθένεια είναι ήδη ενδημική, με κρούσματα σε πληθυσμό άγριων πτηνών να αναφέρονται συνεχώς τα τελευταία δύο χρόνια.

 

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ