Γνωστός για το τεστ ΠΑΠ, το οποίο έφερε επανάσταση στην έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας


 

Ο Γεώργιος Παπανικολάου γεννήθηκε στις 13 Μαΐου 1883, στην πόλη της Κύμης στην Εύβοια. Μόλις στα 15 του χρόνια, μπήκε στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ολοκληρώνοντας την φοίτηση σε 6 έτη.

Πολυάσχολος όπως ήταν, παράλληλα με τη σχολή του παρακολουθούσε μαθήματα γαλλικών, γερμανικών και μουσικής, ενώ αγαπούσε ιδιαίτερα τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία.

Μετά την αποφοίτησή του, ο Γεώργιος Παπανικολάου επέστρεψε στην Κύμη, φροντίζοντας ασθενείς με λέπρα στη Χαλκίδα. Αποκλεισμένοι και κοινωνικά απομονωμένοι, οι άνθρωποι αυτοί βρήκαν στο πρόσωπο του Γεώργιου Παπανικολάου τον άνθρωπο που έβλεπε πέρα από την αρρώστια και τους χάρισε αφιλοκερδώς ιατρική και προσωπική φροντίδα.  Ωστόσο, σύντομα η επιθυμία του να εργαστεί στην επιστήμη τον έφερε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου στη Γερμανία. Σε αυτό το κορυφαίο ερευνητικό ίδρυμα, συνεργάστηκε με τον καθηγητή Ernst Haeckel. Το 1910 ανακηρύσσεται Διδάκτωρ της Φιλοσοφίας, για την εργασία του «Περί των συνθηκών της διαφοροποιήσεως του φύλου των Δαφνιδών».

Ο Γεώργιος Παπανικολάου παντρεύτηκε τον Ανδρομάχη Μαυρογένη και μαζί επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά το θάνατο της μητέρας του. Το 1912, όταν ξέσπασε ο Πρώτος Βαλκανικός Πόλεμος, ο γιατρός συμμετείχε ως υπολοχαγός στο ιατρικό σώμα ενώ αργότερα αποχώρησε για τη Γαλλία θέλοντας να προσφέρει ακόμα περισσότερα στην επιστήμη του.

Το 1913, αναχώρησε για την Αμερική μαζί με την σύζυγό του. Φτάνοντας με λίγα χρήματα και χωρίς να έχουν μια δουλειά να τους περιμένει, αναγκάστηκαν να κάνουν ό,τι έβρισκαν, ωστόσο αυτό δεν διήρκεσε πολύ. Το 1914, ανέλαβε θέση στο Τμήμα Παθολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και στο τμήμα Ανατομίας του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Cornell, όπου η σύζυγός του τον ακολούθησε ως τεχνικός.

Το 1917 μελέτησε το κολπικό επίχρισμα των κατώτερων θηλαστικών και συσχέτισε τη μορφολογία του με τον ορμονικό κύκλο και τις ανάλογες μεταβολές στη μήτρα και τις ωοθήκες των ζώων. Εν συνεχεία πραγματοποίησε κλινικές και εργαστηριακές μελέτες για τη διαγνωστική αξία της εξέτασης των κυττάρων του κολπικού επιχρίσματος στον άνθρωπο, με πρώτο «πειραματόζωο» τη γυναίκα του. Η έρευνά του επεκτάθηκε αργότερα σε γυναίκες του «Women’s Hospital» της Νέας Υόρκης και αποτέλεσε τη βάση για τη θεμελίωση της μεθόδου του για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.

Το 1928 έκανε την πρώτη του ανακοίνωση με τίτλο «Νέα διάγνωση του καρκίνου», η οποία αρχικά αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από τον ιατρικό κόσμο των ΗΠΑ. Ο ίδιος, απολύτως βέβαιος για την αξία της μεθόδου του για την κυτταρολογική διάγνωση του καρκίνου της μήτρας, συνέχισε με μεγαλύτερο ζήλο τις έρευνές του.

Το 1961 ο Γεώργιος Παπανικολάου εγκαταστάθηκε στο Μαϊάμι, όπου ανέλαβε την οργάνωση του Καρκινολογικού Ινστιτούτου, το οποίο μετά τον θάνατό του, μετονομάσθηκε σε Καρκινολογικό Ινστιτούτο «Γεώργιος Παπανικολάου».

Προτάθηκε δύο φορές για το βραβείο Νόμπελ, χωρίς αποτέλεσμα, αλλά του απονεμήθηκαν πολλά αμερικάνικα ιατρικά βραβεία και το Βραβείο του ΟΗΕ μετά τον θάνατό του.

Χάρη στο «Τεστ Παπ» σήμερα έχουν σωθεί χιλιάδες γυναίκες. Το τεστ χρησιμοποιείται παγκοσμίως για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, επί της προκαρκινικής δυσπλασίας και άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Έφυγε από τη ζωή στις 19 Φεβρουαρίου του 1962, από καρδιακή προσβολή.

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ