Το βράδυ της Τετάρτης (23/6) η Γερμανία φιλοξενεί την Ουγγαρία στο παιχνίδι που κλείνει την φάση των ομίλων για το Euro 2020. Πρόσφατα η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν με νομοσχέδιο που πέρασε πρόσφατα από το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας απαγορεύει την “προπαγάνδα” υπέρ της ομοφυλοφιλίας και ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τη νομιμότητά του.


 

Με αφορμή λοιπόν την ποδοσφαιρική αναμέτρηση και τον “Μήνα Υπερηφάνειας”, ο δήμαρχος του Μονάχου ζήτησε να φωταγωγηθεί η Allianz Arena στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Με αυτόν τρόπο θέλησε να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης ενάντια στο προαναφερθέν νομοσχέδιο. Περιμένοντας την απάντηση της UEFA ο πρόεδρος Αλεξάντερ Τσέφεριν σε ρόλο “Πόντιου Πιλάτου” απέριψε το αίτημα του δημάρχου με μια πολύ διπλωματική δήλωση… «Όποια κι αν είναι η άποψή μας για το πόσο δικαιολογημένο μπορεί να είναι αυτό το μήνυμα, το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς. Η UEFA έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει κάθε μορφή διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων των προκαταλήψεων και της ομοφοβίας. Ήταν ένα αίτημα πολιτικού χαρακτήρα, ήταν σαφώς ένα μήνυμα που αποσκοπούσε σε μια πολιτική πράξη από μια κυβέρνηση άλλης χώρας» 

Με άλλα λόγια αφενός αναφέρει πως η UEFA έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει κάθε μορφή διακρίσεων, αφετέρου απορρίπτει το αίτημα να φωταγωγηθεί η Allianz Arena στα χρώματα του ουράνιου τόξου νίπτοντας τας χείρας της με ευλαβική προσοχή. Σε μία διοργάνωση που οι Ούγγροι φασίστες έχοντας γεμίσει ασφυκτικά το πέταλο στους αγώνες με την Πορτογαλία και την Γαλλία, έβριζαν εν χορώ τον Κριστιάνο Ρονάλντο, αποκαλώντας τον υποτιμητικά αδερφή, ενώ από τα γεμάτα ρατσιστικό δηλητήριο βέλη τους δεν ξέφυγαν ούτε οι μαύροι ποδοσφαιριστές της Γαλλίας. Για κυρώσεις φυσικά ούτε λόγος, μιας και το ποδόσφαιρο (και το χρήμα, βεβαίως βεβαίως) είναι πάνω απ’ όλα.

Ήδη οι ομάδες του γερμανικού ποδοσφαίρου έχουν ενωθεί και αναφέρουν πως αν δεν επιτραπεί να φωταγωγηθεί η Allianz Arena, θα το πράξουν οι ίδιοι στα δικά τους γήπεδα. Φωνές από τον ποδοσφαιρικό χώρο, όπως του Γκάρι Λίνεκερ και του Μάνουελ Νόιερ, έχουν ταχθεί κατά της απόφασης της UEFA.

Ταυτόχρονα η γερμανική οργάνωση Christopher Street Day σε συνεργασία με την Διεθνή Αμνησία σκοπεύει να διανείμει 11.000 σημαίες με τα χρώματα της σημαίας του Pride στους θεατές του αγώνα, ώστε η διαμαρτυρία να γίνει ορατή σε όλους.

Είναι λοιπόν εύκολο όλοι να καταλάβουν γιατί ο αγώνας της Τετάρτης έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα που ξεφεύγει από τις τέσσερεις γραμμές του χλοοτάπητα με την UEFA όσο και να θέλει να παίξει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου να έχει ήδη κάνει τη συνειδητή επιλογή της.

PRESS CREW 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here