Ραγδαία άνοδος στην τιμή της βενζίνης παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, με τους βενζινοπώλες να προειδοποιούν για ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας


 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων παρατηρείται πως από την περασμένη Δευτέρα ήδη σε 23 νομούς της χώρας η τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ σε μερικές περιπτώσεις έχει αγγίξει σχεδόν τα 2,2 ευρώ.

Οι αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης, πρόκειται να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, Γιώργο Ασμάτογλου, να προειδοποιεί πως η τιμή της μπορεί να φτάσει ως τα 2,5 ευρώ το λίτρο.

Ο λόγος της ταχείας αύξησης της τιμής του πετρελαίου είχε να κάνει, κατά τους ειδικούς, με την επιστροφή στην κανονικότητα ύστερα από αρκετούς μήνες lockdown. Οι απαιτήσεις των χωρών για κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκαν κατακόρυφα, ενώ οι χώρες που εξήγαγαν πετρέλαιο και φυσικό αέριο δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν άμεσα στα αιτήματα των κρατών.

Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου, ξεπερνώντας τα 140 δολάρια το βαρέλι, το οποίο αποτελεί ιστορικό υψηλό από τον Ιούλιο του 2008, όταν και ξέσπασε το παγκόσμιο οικονομικό κραχ. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί ολική απαγόρευση καυσίμων από τη Ρωσία -που αποτελεί την ισχυρότερη χώρα στην παραγωγή αργού πετρελαίου παγκοσμίως, παράγοντας 3,5 εκατ. βαρέλια τη μέρα-  πρόκειται να δημιουργηθεί τεράστια κρίση καθώς ενδέχεται η τιμή του βαρελιού να φτάσει ακόμη και τα 200 δολάρια.

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ