Οι κονσόλες παιχνιδιών απειλούν ενήλικες & παιδιά


 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία προειδοποίησαν ότι αν και το gaming μπορεί να είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό τόσο τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες, μπορεί να βλάψει την υγεία και να οδηγήσει σε προβλήματα.

«Αρκούν 3 ώρες παιχνιδιού την ημέρα για την αύξηση της σωματικής καταπόνησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Τζάνι Λέουνγκ.

«Η καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ των πολλών ωρών παιχνιδιού και των σωματικών συμπτωμάτων είναι απαραίτητη για την προώθηση υγιεινών συνηθειών gaming και την ελαχιστοποίηση καθώς και την πρόληψη της ανάπτυξης προβλημάτων υγείας», ανέφερε ο ίδιος.

Στη μελέτη συμμετείχαν 955 παίκτες ηλικίας από 18 έως 94 ετών.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια, εάν σχεδίαζαν να γίνουν επαγγελματίες gamers και το επίπεδο του «gaming disorder», μιας επισήμως πλέον αναγνωρισμένης ασθένειας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η οποία χαρακτηρίζεται από ένα μοτίβο μόνιμης ή επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια του gaming (online ή offline) που εκδηλώνεται με:

  • Μειωμένο αυτοέλεγχο.
  • Αυξημένη προτεραιότητα στο gaming με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει άλλες πτυχές της ζωής και των καθημερινών δραστηριοτήτων.
  • Συνέχιση ή κλιμάκωση του gaming παρά την εμφάνιση και παρατήρηση αρνητικών συνεπειών στην προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική, εκπαιδευτική και επαγγελματική ζωή του gamer.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης για τυχόν σωματικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν ως αποτέλεσμα του gaming. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια για τρεις ώρες ή περισσότερο συνεχόμενα μέσα στην ημέρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα, όπως:

  • Καταπόνηση των ματιών (46,1%)
  • Πόνο στα χέρια ή δύσκαμπτους καρπούς (45,4%)
  • Πόνο στην πλάτη ή δυσκαμψία στον αυχένα (52,1%)
  • Κόπωση και πονοκεφάλους

«Αυτό υποδεικνύει ότι τα χρονικά πλαίσια συνεχούς παιχνιδιού πρέπει να περιορίζονται κάτω των 3 ωρών», εξήγησαν οι ερευνητές τονίζοντας πως «Η σχέση μεταξύ παρατεταμένου παιχνιδιού και σωματικών προβλημάτων ίσχυε τόσο για τα νεότερα όσο και για τα μεγαλύτερα άτομα»

Με βάση τα ευρήματα, οι ερευνητές προτρέπουν τους παίκτες να κάνουν τακτικά διαλείμματα κατά τη διάρκεια του gaming, ενώ δημιούργησαν και ένα σκίτσο για να δείξουν πώς θα μπορούσαν να είναι οι παίκτες σε 20 χρόνια.

«Από τη στέρηση ύπνου και την αφυδάτωση μέχρι την ανεπάρκεια βιταμίνης D και την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, οι απειλές για τους gamers είναι πολλαπλές. Χρειάζεται λοιπόν σωστή ενημέρωση και μεγάλη προσοχή», καταλήγουν οι ειδικοί.

 

 

 

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ