Το αρχαίο οχυρό της Φυλής εντοπίζεται στη βορειοδυτική πλαγιά της Πάρνηθας, σε υψόμετρο 700 μέτρων και περίπου 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του σύγχρονου οικισμού της Φυλής


 

Το φρούριο ή αλλιώς οχυρό της Φυλής, βρίσκεται στο σημείο εδώ και 2.300 χρόνια, πιο συγκεκριμένα από τον 4ο π.Χ. αιώνα. Το οχυρό βρίσκεται σε απότομο βράχο ωστόσο εξαιτίας της μεγάλης καταστροφής του τείχους -που έχει υποστεί-, της έκτασής του και της ανωμαλίας του εδάφους, δεν κατορθώθηκε ο ακριβής καθορισμός του σχήματός και του μεγέθους του. Το παλαιότερο φρούριο μετά τον 4ο αιώνα π.Χ. εγκαταλείφθηκε και στη συνέχεια κτίστηκε το νεότερο και γνωστό σήμερα, φρούριο της Φυλής.

Η θέση του οικοδομήματος δεν είναι σίγουρα τυχαία. Το φρούριο, όπως και τα περισσότερα φρούρια, κατέχει μια πολύ στρατηγική θέση. Βρίσκεται πάνω στον πιο άμεσο δρόμο οποίος συνέδεε τότε την Αθήνα με τη Θήβα, θα πρέπει να αποτελούσε παρατηρητήριο-φρυκτωρία, καθώς προσέφερε ανεμπόδιστη θέα στον παρακείμενο δρόμο.

Eίναι φανερό ότι στη θέση αυτή βρίσκεται το τείχος των πρώτων ιστορικών χρόνων, που έπαιξε σημαντικό πολιτικό ρόλο κατά τον 6ο αι. π.X., εναντίον της κυριαρχίας των Aθηναίων. Αν και δεν υπάρχει επίσημη και ακριβής καταγραφή, πιθανολογείται ότι από εδώ ξεκίνησαν οι αντίπαλοι του Πεισιστράτου, τον 6ο αι. π.X.

Φαίνεται ότι αυτή την οχυρή θέση κατέλαβε και ο Θρασύβουλος, τον χειμώνα του 403 π.X., στην εκστρατεία του κατά της αρχής των τριάκοντα τυράννων. Oι τελευταίοι δεν μπόρεσαν να την καταλάβουν με έφοδο, ούτε ακόμα και με τον αποκλεισμό που προσπάθησαν να κάνουν, καταλαμβάνοντας τα γύρω υψώματα και το βόρειο πέρασμα προς την Bοιωτία. Απόπειρά η οποία διεκόπη λόγω χιονοπτώσεων και κόπωσης των στρατευμάτων.

Σήμερα, οι τοίχοι του φρουρίου είναι στην πλειοψηφία τους κατεστραμμένοι, αλλά σε μερικά σημεία διατηρούνται σε μεγάλο ύψος. Στο εσωτερικό του φρουρίου διακρίνονται ακόμη μερικά ερείπια, ανάμεσά τους και τέσσερα κτίσματα. Πρόκειται για καταλύματα και κτήρια, τα οποία εξυπηρετούσαν τις καθημερινές ανάγκες της φρουράς που κατοικούσε εκεί σε μόνιμη βάση.

Το φρούριο διακρίνεται από τον δρόμο, ενώ το σημείο είναι απολύτως προσβάσιμο από τους επισκέπτες και χαρίζει ανεμπόδιστη θεά προς το λεκανοπέδιο Αττικής.

Επιμέλεια: Anna Efthimiadou
Photos: PRESS CREW


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ