Μελέτη σε 72.000 μεσήλικες δείχνει αύξηση της πιθανότητας εκδήλωσης άνοιας έως και 43%


 

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα δεν βλέπουν μόνο την καρδιά και την σιλουέτα. Η συχνή κατανάλωση μπορεί να βλάψει και τον εγκέφαλο, ανοίγοντας τον δρόμο στην εκδήλωση άνοιας, προειδοποιεί νέα κινεζική μελέτη.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί μια δεκαετία περισσότερους από 70.000 μεσήλικες, εξετάζοντας τις δυνητικές επιπτώσεις των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με την μελέτη, όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες είχαν 43% μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν άνοια, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τις μικρότερες.

Σύμφωνα με το Heart and Stroke Foundation του Καναδά, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι εκείνα που έχουν αλλάξει πολύ από την αρχική κατάστασή τους, διότι έχουν υποστεί εκτεταμένη επεξεργασία και έχουν προσθήκη:

  • Ζάχαρης
  • Λιπαρών
  • Άλατος
  • Χημικών προσθέτων
  • Συντηρητικών ή/και
  • Τεχνητών χρωμάτων

Επιπλέον, είναι φτωχά σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και άλλα ωφέλιμα βασικά συστατικά. Μερικά παραδείγματα υπερεπεξεργασμένων τροφίμων είναι:

Τα αναψυκτικά με ζάχαρη, τα πατατάκια και τα υπόλοιπα αντίστοιχα σνακ, τα γλυκά με ζάχαρη, τα παγωτά, τα λευκά δημητριακά πρωινού με πολλή ζάχαρη και αλάτι, οι συσκευασμένες σούπες, οι τηγανητές πατάτες, το τηγανητό κοτόπουλο, τα λουκάνικα, τα χάμπουργκερ κ.λπ.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 72.083 εθελοντές άνω των 55 ετών που δεν έπασχαν από άνοια στην αρχή της μελέτης.

Δέκα χρόνια αργότερα, 518 από τους εθελοντές είχαν εκδηλώσει άνοια. Από αυτούς:

  • Οι 287 ανέπτυξαν νόσο Αλτσχάιμερ
  • Οι 119 ανέπτυξαν αγγειακή άνοια
  • Οι υπόλοιποι είχαν άλλου είδους άνοιες

Οι επιστήμονες εξέτασαν την πιθανή συσχέτιση της διατροφής τους με την υγεία του εγκεφάλου τους, εστιάζοντας στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Όπως διαπίστωσαν, με κάθε αύξηση της κατανάλωσής τους κατά 10%, αυξανόταν:

  • 25% ο γενικός κίνδυνος άνοιας
  • 14% ο κίνδυνος για νόσο Αλτσχάιμερ
  • 28% ο κίνδυνος για αγγειακή άνοια

Τα καλά νέα είναι ότι πως οι εθελοντές που μείωσαν στο μεσοδιάστημα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, βελτίωσαν σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου τους. Στην πραγματικότητα, η αντικατάσταση του 10% της ποσότητας που έτρωγαν με πιο υγιεινά φαγητά, μείωνε τον κίνδυνο άνοιας κατά 19%.

«Οι μικρές διατροφικές αλλαγές μπορεί να παράσχουν μεγάλα οφέλη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Huiping Li, από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Tianjin. «Σημαντική αλλαγή είναι και να αυξηθεί η κατανάλωση ανεπεξέργαστων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων, και να μειωθεί εκείνη των υπερεπεξεργασμένων».

Στην πραγματικότητα, με κάθε μείωση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων κατά 60 γραμμάρια την ημέρα και ταυτόχρονη αύξηση κατά 60 γρ. των ανεπεξέργαστων, μειωνόταν κατά 3% ο κίνδυνος για άνοια, πρόσθεσε.

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ