Τα πεπόνια, τα αμύγδαλα και το μπρόκολο, είναι μερικά από τα είδη τροφής που κινδυνεύουν λόγω της μείωσης των επικονιαστών


 

 

Οι πληθυσμοί των μελισσών μειώνονται, περισσότερα από τα μισά είδη νυχτερίδων στις ΗΠΑ βρίσκονται σε σοβαρή πτώση ή καταγράφονται ως απειλούμενα ενώ και η πεταλούδα μονάρχης είναι επικίνδυνα κοντά στην εξαφάνιση. Οι επικονιαστές κινδυνεύουν και χωρίς αυτούς, τα φρούτα, τα λαχανικά και άλλα φυτά δεν θα γονιμοποιούνται και αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα για την τροφή μας.

«Μία στις τρεις μπουκιές φαγητού που τρώμε συνδέεται άμεσα με έναν επικονιαστή» τονίζει στο CNN ο Ρον Μάγκιλ, διευθυντής επικοινωνίας και ειδικός στην άγρια ​​ζωή στο ζωολογικό κήπο του Μαϊάμι. Περίπου το 30% του φαγητού που καταλήγει στα τραπέζια μας φτάνει εκεί λόγω ειδών όπως οι πεταλούδες, οι μέλισσες και οι νυχτερίδες. Η απώλεια αυτών των κρίσιμων πληθυσμών θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι χάνουμε μερικά από τα αγαπημένα μας τρόφιμα.

Τα μήλα, τα πεπόνια, τα κράνμπερι, οι κολοκύθες, το μπρόκολο και τα αμύγδαλα είναι από τα τρόφιμα που είναι πιο ευαίσθητα στην εξαφάνιση των επικονιαστών, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Οι μέλισσες, ειδικότερα, είναι υπεύθυνες για την επικονίαση περίπου 90 καλλιεργειών που παράγονται στο εμπόριο. Ακόμη και η τεκίλα κινδυνεύει. «Είναι όλα τόσο σύνθετα συνδεδεμένα, είτε τρώτε το φαγητό που επικονιάζεται άμεσα είτε τρώτε κάτι που εξαρτάται από αυτόν τον επικονιαστή», εξηγεί ο Μαγκίλ κάνοντας λόγο για «φαινόμενο ντόμινο».

Με άλλα λόγια, ακόμη και για επιλογές φαγητού όπως κρέας ή κοτόπουλο, υπάρχει άμεση εξάρτηση από τα φρούτα, τα λαχανικά και τα άλλα φυτά που τρώνε τα ζώα μέχρι να μεγαλώσουν, τα οποία με την σειρά τους εξαρτώνται από επικονιαστές. Επιπλέον, και η κλιματική κρίση έχει επηρεάσει τους επικονιαστές. Η έντονη και παρατεταμένη ξηρασία είναι ο πιο προφανής επιβαρυντικός παράγοντας, αυξανόμενη είναι ωστόσο και η ανησυχία για την επίδραση της υπερβολικής ζέστης — ιδιαίτερα στις πεταλούδες.

«Επειδή οι πεταλούδες είναι μερικά από τα πιο ευαίσθητα έντομα στις αλλαγές της θερμοκρασίας, θεωρούνται το “καναρίνι στο ανθρακωρυχείο” όταν πρόκειται για την κλιματική αλλαγή», αναφέρει.

Η υψηλότερη θερμοκρασία κάνει τα φυτά να ανθίσουν νωρίτερα, κάτι που δεν συγχρονίζεται με τη στιγμή που οι πεταλούδες γεννούν τα αυγά τους και μεταμορφώνονται. Αυτό θα σημαίνει ότι τα λουλούδια από τα οποία εξαρτώνται για τροφή θα έχουν ήδη ανθίσει, αφήνοντας ελάχιστα για τις πεταλούδες να τραφούν, κάτι που με τη σειρά του θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητά τους να αναπαράγονται και να επιβιώνουν. Ανοίγει ένας φαύλος κύκλος, στον οποίο οι πεταλούδες δεν μπορούν να πάρουν την τροφή που χρειάζονται για να αναπαραχθούν, ούτε τα φυτά μπορούν να γονιμοποιηθούν, με αποτέλεσμα και τα δύο να υποφέρουν πολύ.

 

 

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ