Μεταγευματική υπνηλία, γνωστή και ως «food coma» είναι η ακατανίκητη νύστα που νιώθετε μετά το φαγητό και συνοδεύεται από ενοχλητικό φούσκωμα


 

Η μεταγευματική υπνηλία είναι ένα πραγματικό φαινόμενο που οι επιστήμονες μελετούν εδώ και πολλά χρόνια. Μερικά από τα πιθανά αίτια που έχουν εντοπίσει είναι τα εξής:

– Τρυπτοφάνη

Ειδικοί αποδίδουν αυτή την ύφεση μετά το γεύμα στα υψηλά επίπεδα L-τρυπτοφάνης ή κοινώς αποκαλούμενη «τρυπτοφάνη» – ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Όταν αυτό το αμινοξύ καταναλώνεται μαζί με τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, ανεβάζει ραγδαία τα επίπεδα σεροτονίνης – ένας νευροδιαβιβαστής που μειώνει τη διέγερση και πυροδοτεί την παραγωγή μελατονίνης.

Η μελατονίνη απο μεριάς της, είναι η ορμόνη που βοηθά το σώμα να προετοιμαστεί για τον ύπνο…

Αλλαγές στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Physiology, η μεταγευματική υπνηλία προκαλείται από μια μικρή μετατόπιση της ροής του αίματος από τον εγκέφαλο προς τα πεπτικά όργανα.

Με απλά λόγια, το φαγητό ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα (ΠΝΣ). Το ΠΝΣ ρυθμίζει λειτουργίες του σώματος, όπως ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και η πέψη και ενεργοποιείται όταν το στομάχι διαστέλλεται από την κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος. Όταν τρώτε, λοιπόν, το ΠΝΣ ρυθμίζει τη ροή του αίματος να κατευθύνεται περισσότερο στα πεπτικά όργανα που λειτουργούν εκείνη τη στιγμή και λιγότερο στον εγκέφαλο, γι’ αυτό μπορεί να αισθανθείτε υπνηλία και κούραση.

Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή θερμίδες

Έρευνα στο Nature and Science of Sleep, υποστηρίζει ότι όταν καταναλώνετε ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά ή/και θερμίδες τα κέντρα ύπνου του εγκεφάλου σας λαμβάνουν ορισμένα σήματα κορεσμού που μειώνουν την πείνα και τη διέγερση και παράλληλα, αυξάνουν την υπνηλία.

Αν καταναλώνετε ισορροπημένα γεύματα, μπορεί να έχετε λιγότερες πιθανότητες να πέσετε «θύμα» του «food coma».

Προσθέστε στο πιάτο σας φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, καλά λιπαρά και πρωτεΐνες. Αυτό θα διασφαλίσει ότι λαμβάνετε τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε για να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας.

Οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι οι στερεές τροφές είναι πιο πιθανό να σας προκαλέσουν υπνηλία από ό,τι ένα smoothie ή μια σούπα.

Όταν δεν ευθύνεται το είδος της τροφής που καταναλώνετε για την υπνηλία , τότε ίσως πρέπει να εξετάσετε μήπως η ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής ήταν υπερβολική.

Όσο μεγαλύτερο είναι το γεύμα, τόσο περισσότερη ινσουλίνη θα απελευθερωθεί, η οποία επηρεάζει ορισμένους νευροδιαβιβαστές που ρυθμίζουν το εσωτερικό σας «ρολόι».

 

 

Πηγή: Vita.gr

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ