Ψηφίστηκε επί της αρχής μόνον από τους βουλευτές της ΝΔ  


 

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που δίνει τέλος στο θεσμό των λαϊκών αγορών με τον χαρακτήρα που έχουν τα τελευταία 100 χρόνια και που πέρασε επί της αρχής, έστω και μόνο με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών. Κατά ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 ενώ επιφυλάχθηκαν να δηλώσουν την τελική τους στάση στην Ολομέλεια το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.

Στην αιχμή της κριτικής βρέθηκε η διάθεση της κυβέρνησης για αλλαγή της φιλοσοφίας των λαϊκών αγορών με κατάργηση του παραδοσιακού χαρακτήρα τους και της ελεύθερης πρόσβασης των παραγωγών σε αυτές, προκειμένου να ενισχυθεί ο εμπορικός τους χαρακτήρας και να μετατραπούν σε υπαίθρια σούπερ μάρκετ.

Στο στόχαστρο της κριτικής βρέθηκαν συγκεκριμένα οι διατάξεις που προβλέπουν:

  • Τη μετατροπή της άδειας των παραγωγών σε επαγγελματική άδεια πωλητή, η οποία ευνοεί τη μετατροπή των αγροτών παραγωγών σε επαγγελματίες πωλητές με εγκατάλειψη της δραστηριότητας του κατ’ επάγγελμα αγρότη και υποχρεώνει όσους διαλέξουν να μείνουν στο χωράφι, να πωλούν τα προϊόντα τους μόνο στον χονδρέμπορο στο ένα τρίτο της τιμής με την οποία μπορούν να τα δώσουν στη λαϊκή.
  • Τη θέσπιση μιας ετήσιας προκήρυξης για τις θέσεις των παραγωγών (που εφόσον π.χ. γίνεται τον Γενάρη, αποτρέπει εμμέσως τον παραγωγό με εποχικά καλοκαιρινά προϊόντα να συμμετέχει και άρα να πάει μετά από 6 μήνες να πουλήσει στη λαϊκή).

Επιπλέον, η υποχρέωση κάθε επαγγελματία να εισάγει μέχρι τις 8 το πρωί στην πλατφόρμα του e-καταναλωτής την τιμή εκκίνησης των προϊόντων που διαθέτει καθώς και την ποσότητά τους, κάτι που στην υπόλοιπη αγορά ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα σούπερ μάρκετ,  παραβιάζει την απευθείας σύνδεση μεταξύ αγρότη/παραγωγού και καταναλωτή, με οικονομική ζημία και των δύο και με οικονομικό όφελος μόνον για τους μεσάζοντες.

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ