Μύθος ή πραγματικότητα, η φανουρόπιτα είναι ένα νηστίσιμο κέικ που “τάζουν” οι πιστοί για να φανερωθούν χαμένα αντικείμενα ή πρόσωπα…


 

Η φανουρόπιτα είναι μια γλυκιά, νηστίσιμη πίτα (παραδοσιακά φτιάχνεται με ελαιόλαδο και χωρίς αβγά), που προσφέρεται σαν ευλογία ανήμερα της ημέρας μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου. Δεν είναι λίγοι βέβαια, αυτοί που φτιάχνουν φανουρόπιτες και σε άλλες στιγμές μέσα στο χρόνο, πιστεύοντας ότι ο Άγιος θα τους φανερώσει αυτό που αναζητούν: χαμένα αντικείμενα, πρόσωπα, δουλειά, ακόμα και υγεία.

Η φανουρόπιτα συνδέεται με τον Άγιο Φανούριο και μοιράζεται για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες της μητέρας του. Σύμφωνα με την παράδοση, η μητέρα του Άγιου Φανούριου ήταν σκληρή με τους φτωχούς, δεν βοηθούσε κανέναν και γι’ αυτό όταν πέθανε πήγε στην κόλαση. Ο Άγιος Φανούριος με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ προσπάθησαν να τη σώσουν, ωστόσο ο κακός χαρακτήρας της στάθηκε μπόδιο και τότε ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε να μη φτιάχνουν τίποτα γι’ αυτόν αλλά μόνο για τη συγχώρεση της ψυχής της μητέρας του.

Πώς φτιάχνεται
Η παρασκευή της είναι πολύ εύκολη, καθώς φτιάχνεται με τον ίδιο τρόπο όπως κάθε συνηθισμένο κέικ. Η μόνη ιδιαιτερότητα της, πέρα από το ότι είναι νηστίσιμη, βρίσκεται στον αριθμό των υλικών που χρησιμοποιούνται. Στην πιο απλή της εκδοχή η φανουρόπιτα έχει μόνο 7 υλικά, όσα και τα μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Υπάρχουν ωστόσο πολλές συνταγές, αλλά ο αριθμός των υλικών πρέπει να είναι πάντα μονός.

Την παραμονή της γιορτής ετοιμάζεται η πίτα, ενώ την ημέρα της γιορτής, στις 27 Αυγούστου, οι πιστοί πηγαίνουν την πίτα στην εκκλησία και αφού ευλογηθεί από τον ιερέα, κόβεται σε κομμάτια και μοιράζεται στον κόσμο. Έτσι, ο καθένας φεύγει έχοντας πάρει μαζί του αρκετά κομμάτια, ώστε να δοκιμάσει και άλλες φανουρόπιτες!

Μύθος ή πραγματικότητα, ένα κέικ είναι πάντα καλοδεχούμενο…

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ