Από το 2004 η «Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Κατάθλιψη» λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τον Οκτώβριο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό την ενημέρωση της κοινής γνώμης για την πιο διαδεδομένη ψυχική νόσο της εποχής μας


 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από το 2005 μέχρι σήμερα η κατάθλιψη παρουσιάζει αύξηση που αγγίζει το 20% και σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από αυτή και πιο συγκεκριμένα 40 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη στην Ευρώπη, καθιστώντας την μία από τις πιο κοινές ασθένειες στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Πρόκειται για μια ψυχική νόσο που πλήττει άτομα κάθε ηλικίας, από κάθε χώρα και κάθε κοινωνική τάξη. Ωστόσο έχει διαπιστωθεί ότι οι πιθανότητες να εκδηλωθεί κατάθλιψη σε ένα άτομο αυξάνονται κάτω από δυσβάσταχτες κοινωνικές ψυχολογικές καταστάσεις: φτώχεια, ανεργία, θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή ένας χωρισμός και κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ναρκωτικών ουσιών.

Η έντονη και επίμονη θλίψη, δυσθυμία, η απώλεια ενδιαφέροντος για ό,τι πρότερα ήταν πηγή ευχαρίστησης, σοβαρά προβλήματα συγκέντρωσης της προσοχής και μνήμης, παραληρηματικές σκέψεις ή και ψευδαισθήσεις, συχνές παρορμήσεις αυτοχειρίας θεωρούνται μερικά από τα τυπικά ψυχολογικά συμπτώματα της κατάθλιψης.

Υπάρχουν όμως και σωματικά συμπτώματα που, εφόσον συνδυάζονται με κάποια από τα παραπάνω ψυχικά συμπτώματα, ολοκληρώνουν την «τυπική» εικόνα του καταθλιπτικού: διαρκή προβλήματα ύπνου, δραματική μείωση της όρεξης και συνεπώς μεγάλες αυξομειώσεις του σωματικού βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα, μια διαρκής αίσθηση σωματικής κόπωσης, ανωμαλίες του έμμηνου κύκλου στις γυναίκες, απώλεια κάθε ενδιαφέροντος για το σεξ κ.ά.

Η έντονη ψυχική οδύνη επηρεάζει συχνά την ικανότητα του ατόμου να φέρει εις πέρας ακόμη και τις πιο απλές καθημερινές υποχρεώσεις του, με συνέπεια να αποκλείει τον πάσχοντα από την εργασία και την ενεργό συμμετοχή στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή.

Η κατάθλιψη θεωρείται από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές και προκαλεί σημαντική επιβάρυνση της υγείας παγκοσμίως. Η κρίση της πανδημίας του COVID-19 έχει αυξήσει τους παράγοντες κινδύνου για κατάθλιψη, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, της αυξημένης κοινωνικής απομόνωσης και των διαταραχών στην καθημερινή ρουτίνα. Αυτό αφήνει ιδιαίτερα ευάλωτους όσους έχουν προδιάθεση για κατάθλιψη.

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ