Πλήθος καταγγελιών από εργαζομένους για παρατυπίες εργοδοτών στην εφαρμογή του συστήματος


 

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας έχει δημιουργήσει δύο σημαντικές δικλείδες ασφαλείας που διευκολύνουν τους ελέγχους και τους καθιστούν αυτόματους και αντικειμενικούς.

Μέσω του συγκεκριμένου συστήματος η έναρξη και η λήξη της εργασίας γνωστοποιείται αυτόματα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II. Παράλληλα, ο ελεγκτής γνωρίζει πριν επισκεφθεί έναν χώρο εργασίας ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται εκεί.

Προβληματική χαρακτηρίζουν ωστόσο οι εργαζόμενοι, την χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας κυρίως από τις επιχειρήσεις, που εφευρίσκουν έντεχνους τρόπους μη τήρησης του μέτρου, το οποίο από τις αρχές του χρόνου εφαρμόζεται πιλοτικά, στη βιομηχανία και το εμπόριο.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο, υπάρχουν εταιρείες σούπερ μάρκετ, logistics και πολυκαταστήματα, όπου δεν παρέχουν τη δυνατότητα να χτυπούν οι εργαζόμενοι κάρτα εργασίας συνδεδεμένη με το «ΕΡΓΑΝΗ» και έτσι οι υπερβάσεις του ωραρίου δεν καταγράφονται.

Eπιπλέον, η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και στο Εμπόριο προχώρησε στη δημοσιοποίηση καταγγελιών που αφορούν σε οδηγίες που έχουν λάβει οι εργαζόμενοι να χτυπάνε την κάρτα τους συγκεκριμένες ώρες και ημέρες, ώστε να μην εμφανίζεται στο σύστημα η νυχτερινή εργασία, η 12ωρη βάρδια ή η εργασία τις Κυριακές και τις αργίες.

Τέλος, οι ωρομίσθιοι εργαζόμενοι χτυπούν την κάρτα τους στο 4ωρο, παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν την εργασία τους μέχρι να ολοκληρωθεί το 8ωρο και οι υπάλληλοι ηλεκτρονικών παραγγελιών χτυπάνε την κάρτα τους, ανεξάρτητα εάν έχουν τελειώσει την παραγγελία τους ή όχι, και συνεχίζοντας την εργασία τους.

Η πιλοτική περίοδος εφαρμογής του μέτρου, λήγει την 1η Απριλίου για τη βιομηχανία και την 2α Μαΐου για το λιανικό εμπόριο. Η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην πιλοτική εφαρμογή, κατά την οποία δεν επιβάλλονται πρόστιμα, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ο καλός εργοδότης δεν έχει να φοβηθεί την ψηφιακή κάρτα εργασίας τόσο σε ό,τι αφορά το κόστος όσο και τη διαδικασία».

Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να εκδώσει εγκύκλιο, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα διεξάγονται συναντήσεις με εκπροσώπους των επιχειρήσεων, προκειμένου να ενημερωθούν εκατέρωθεν για τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου.

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ