Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της εποχικής γρίπης είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο


 

Από την Παρασκευή, 1η Οκτωβρίου, ξεκινά η συνταγογράφηση για το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης.

Ήδη έχει γίνει η παραλαβή 1,7 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια, όπως ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Φέτος, τα εμβόλια που θα διατίθενται στα φαρμακεία, είναι για πρώτη φορά και τα δύο τετραδύναμα, με αδενοποιημένο ιό. «Δεν είναι εμβόλια τα οποία περιέχουν ζώντα ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε εξασθενημένα άτομα από πλευράς ανοσολογικής, τα οποία περιλαμβάνουν δυο στελέχη Α, το Η1Ν1 και του Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β» επισήμανε η κυρία Θεοδωρίδου.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της εποχικής γρίπης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού.

Την περσινή χρονιά, η κινητικότητα του ιού της γρίπης ήταν ελάχιστη συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια, λόγω των μέτρων ατομικής υγιεινής που τηρήθηκαν, του περιορισμού του συγχρωτισμού, και της ελαχιστοποίησης των ταξιδιών λόγω κορονοϊού.

«Πολλές φορές έχουμε πει για την ανάγκη του εμβολιασμού, ειδικά για την ανάγκη του εμβολιασμού έναντι της γρίπης. Θα πρέπει να σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό. Ήδη έχει ξεκινήσει η προμήθεια των εμβολίων που χρειάζονται. Από τη δική μου πλευρά- θέλω να δώσω το μήνυμα ότι είναι πάρα πολύ σημαντικός ο εμβολιασμός κατά της γρίπης. Δεν πρέπει να συγχέεται καθόλου με το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της πανδημίας του Covid που είναι σε εξέλιξη. Είναι σημαντικό όλος ο κόσμος να θωρακιστεί, να εμβολιαστεί. Από αύριο ξεκινά η συνταγογράφηση, βάσει του πλαισίου που έχει καθοριστεί, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να εμβολιαστεί ο πληθυσμός να είμαστε οχυρωμένοι απέναντι στη γρίπη» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Από την πλευρά της, η κυρία Γκάγκα τόνισε για τον εμβολιασμό: «Βοηθάει να αποφύγουμε έναν αριθμό θανάτων που έχουμε κάθε χρόνο εξαιτίας της γρίπης, αλλά και όλη την ταλαιπωρία που προκαλεί μία ίωση. Είναι ασφαλή τα εμβόλια, οι ιώσεις δεν είναι. Αυτό είναι το δικό μου μήνυμα και θα ήθελα πάρα πολύ, όποιος έχει απορίες να έρθει στους γιατρούς, να εξηγήσουμε πώς δουλεύουν τα εμβόλια, πώς δουλεύουν οι ιοί».

 

Covid-19 και αντιγριπικός εμβολιασμός – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

  • Άτομα ασυμπτωματικά, τα οποία βρίσκονται με εργαστηριακό έλεγχο θετικά, μπορούν να εμβολιαστούν μετά την πάροδο της περιόδου της απομόνωσης, της κοινής καραντίνας.
  • Άτομα τα οποία έρχονται σε επαφή με ένα βεβαιωμένο εργαστηριακό κρούσμα, εφόσον επαληθεύσουν με εργαστηριακό έλεγχο ότι δεν έχουν μολυνθεί, μπορούν να εμβολιαστούν.
  • Άτομα τα οποία έχουν νοσήσει με ολίγα συμπτώματα ή σοβαρότερα από Covid, θα πρέπει να εμβολιαστούν αφού περάσει η περίοδος της απομόνωσης και αναρρώσουν.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έκανε ειδική αναφορά στη σχέση της Covid-19 και με τον αντιγριπικό εμβολιασμό: «Πάντως, αυτό που μέχρι σήμερα είναι ξεκάθαρο, είναι ότι δεν υπάρχει διασταυρούμενη αντίδραση μεταξύ αυτών των δύο λοιμώξεων. Δηλαδή, δεν προστατεύει το εμβόλιο της γρίπης από την Covid. Δεν προστατεύει το εμβόλιο της Covid από την γρίπη.

Επομένως είναι δύο τελείως ξεκάθαρα πράγματα και όλοι θα πρέπει αυτό να το κατανοήσουν και να κάνουν, όπως κάνουν κάθε χρόνο, τον εμβολιασμό τους».

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ