Η επανάσταση του 1821 δεν ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου στην Αγία Λαύρα.


 

 

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, ξεκίνησε σαν σήμερα 22 Φλεβάρη του 1821, όταν
ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, φορώντας τη στολή του Ιερού Λόχου, περνά, με λίγους άνδρες, τον ποταμό Προύθο, το φυσικό σύνορο μεταξύ της Ρωσίας και των παραδουνάβιων ηγεμονιών της Μολδαβίας και της Βλαχίας και ήταν κάτι σαν τον Καίσαρα που διέβη τον Ρουβίκωνα και είπε το ιστορικό «ο κύβος ερρίφθη», διότι ουσιαστικά, μια ένοπλη ομάδα, εισβάλει σε εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως ήταν τότε η Μολδαβία, με σκοπό την επανάσταση.

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης που ήταν τότε αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας και είχε το βαθμό του Υποστράτηγου του Ρωσικού Στρατού, με τα δυο αδέλφια του το Γεώργιο και το Νικόλαο,
και με μια χούφτα ψυχομένους πατριώτες, περνούν τον παγωμένο Προύθο, σαν απόψε το απόγευμα και τελικά καταλήγουν στο Ιάσιο (σημερινή Ρουμανία).

Δυο μέρες μετά, στις 24 Φεβρουαρίου του 1821, απ’ το Ιάσιο της Μολδαβίας ο Αλέξανδρος Υψηλάντης θα κηρύξει την επανάσταση των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων. Εδώ θα διαβάσει την επαναστατική προκήρυξη που έγραψε ο ίδιος και θα ανατριχιάσουν όλοι

ξεκινώντας με το:
Η ώρα ήλθεν, ω Άνδρες Έλληνες!
και τελειώνοντας με το:
Εις τα όπλα λοιπόν φίλοι, η Πατρίς Μας Προσκαλεί!
Η τιμή ανήκει στις ψυχές του λαού μας, που κράτησαν για εκατοντάδες χρόνια τα ήθη τα έθιμα τη γλώσσα και τις παραδόσεις μας και δεν εντάχτηκαν ποτέ στην οθωμανική αυτοκρατορία.

 *Από το εξαιρετικό κείμενο του Iannis Golias

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ