Οι επιχειρηματίες της εστίασης εμφανίζονται προβληματισμένοι καθώς η  η τιμή του ελαιολάδου αυξάνεται διαρκώς


 

Η κατακόρυφη αύξηση της τιμής στο ελαιόλαδο επηρεάζει άμεσα και την εστίαση, λαμβάνοντας υπ’ όψη την ευρεία χρήση του συγκεκριμένου αγαθού στα φαγητά. Άλλωστε ένα από τα βασικότερα συστατικά στα εστιατόρια, στα σουβλατζίδικα και στα fast food είναι το ελαιόλαδο.

Μιλώντας στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, o Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠ.Ο.ΕΣ), Γιάννης Λιάρος, τόνισε ότι το σύνολο της εστίασης πρόκειται να επηρεαστεί από την αύξηση της τιμής στο ελαιόλαδο και συγκεκριμένα τα εστιατόρια και οι ταβέρνες.

«Οι αυξημένες τιμές των πρώτων υλών αποτελούν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο «αγκάθι» όσον αφορά στην επιβάρυνση που δέχονται οι επιχειρήσεις εστίασης, την ίδια στιγμή που δεν έχουν περιθώρια για νέες αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους τους και η κατανάλωση εμφανίζεται ήδη πεσμένη» ενώ πρόσθεσε ότι περιμένουμε να δούμε τις τιμές στη νέα σοδιά καθώς υπάρχει μειωμένη παραγωγή φέτος.

Ο κ. Λιάρος σημειώνει ότι πέρα του ελαιόλαδου, υψηλές είναι οι τιμές και σε άλλα βασικά είδη ενώ εμφανίστηκε προβληματισμένος και για το ενεργειακό κόστος που πλήττει τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις.

«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια στις επιχειρήσεις να απορροφήσουν και αυτές τις αυξήσεις» δήλωσε ο κ. Λιάρος, υπογραμμίζοντας ότι «ίσως οι επαγγελματίες του χώρου προχωρήσουν σε άλλες λύσεις όπως για παράδειγμα να μικρύνουν τις μερίδες στα εστιατόρια».

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν λίγες ημέρες ανέφερε ότι οι αυξανόμενες τιμές του ελαιολάδου στην Ευρώπη θα διατηρηθούν για άλλη μια σεζόν, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωσή του. Η Ευρώπη φιλοξενεί τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου και είναι τεράστιος καταναλωτής. Οι τιμές έχουν διπλασιαστεί τον περασμένο χρόνο, αφού η ξηρασία πλήγωσε τη συγκομιδή σε βασικούς καλλιεργητές.

Το ελαιόλαδο είναι τόσο περιζήτητο, που οι χονδρέμποροι σπεύδουν να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες σε υψηλές τιμές, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει κατακόρυφα η λιανική τιμή στο σούπερ μάρκετ. Ήδη η τιμή του παρθένου ελαιολάδου του 1 λίτρου στα σούπερ μάρκετ κοστίζει 15 ευρώ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν, γιατί θα καταλήξει να πωλείται στην μαύρη αγορά. Όσον αφορά την τιμή του ο κ. Στρέκας σημείωσε πως «εκ των πραγμάτων θα αυξηθεί η τιμή του ελαιολάδου, γιατί αυτήν τη στιγμή ο πληθωρισμός του λαδιού στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο είναι 67%. Στην Ελλάδα είναι 28,8%. Αυτό σημαίνει ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει έλλειψη. Αυτό έχει εκτινάξει τις διεθνείς τιμές προς τα πάνω και αυτό μεταφέρεται στο ράφι».

Από την άλλη,  τίθεται σοβαρό θέμα επάρκειας στο ελαιόλαδο λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις εξαγωγές της χώρας σε μια χρονική περίοδο που η παραγωγή της Ισπανίας και της Ιταλίας παρουσιάζει μεγάλες ελλείψεις.

Αν και θεωρείται λογικό η φετινή παραγωγή στην Ελλάδα να είναι μειωμένη καθώς η περυσινή έσπασε όλα τα ρεκόρ, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που έχουν επιβαρύνει επιπλέον την κατάσταση σε ό,τι αφορά τη χώρα μας. Οι υψηλές θερμοκρασίες την άνοιξη και την εποχή της ανθοφορίας προκάλεσαν προβλήματα στο δέσιμο των καρπών, μαζί με τη ξηρασία η οποία δεν βοήθησε καθόλου στο να μεγαλώσουν οι ελιές.

 

πηγή: ot.gr


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ