Στην 28η θέση, σε σύνολο 170 χωρών κατατάσσεται Ελλάδα όσον αφορά την ευημερία των πολιτών της


 

Η μελέτη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Social Progress Imperative, ερευνά 170 κράτη σχετικά με το πόση ευημερία προσφέρουν στους κατοίκους τους, χρησιμοποιώντας επιπλέον μετρήσεις εκτός του πλούτου, όπως οι ατομικές ελευθερίες και το δικαίωμα σε ίσες ευκαιρίες.

Ο συγκεκριμένος οργανισμός , παρακολουθεί 52 δείκτες και τους ομαδοποιεί σε τρεις κατηγορίες, στις οποίες δίνει ίση βαρύτητα: βασικές ανθρώπινες ανάγκες (όπως τροφή και νερό), τα θεμέλια για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη (εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη) και «ευκαιρίες» (συμπεριλαμβανομένων προσωπικών δικαιωμάτων και ελευθεριών).

Τα αποτελέσματα ωστόσο υποδηλώνουν άμεση σύνδεση μεταξύ του πλούτου και της ευημερίας. Οι πιο πλούσιες χώρες είναι αυτές όπου ευημερούν συχνότερα οι πολίτες τους ενώ οι συνθήκες χειροτερεύουν στις φτωχότερες χώρες.

Επίσης, παρατηρείται το φαινόμενο χωρών που έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε ορισμένους τομείς, όπως η κάλυψη βασικών αναγκών, να απογοητεύουν τους πολίτες τους σε άλλους, ιδίως όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων τους. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διετής περίοδος της πανδημίας αποτέλεσε έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα ως προς την ευημερία.

Οι πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες καταλαμβάνουν τις υψηλότερες θέσεις, ενώ οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής τις χαμηλότερες. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 28η θέση ανάμεσα σε 170 κράτη.

Σημαντικό εύρημα της έρευνας αποτελεί το γεγονός ότι μετά από ταχεία πρόοδο στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, οι βελτιώσεις στην ανθρώπινη ευημερία φαίνεται να έχουν επιβραδυνθεί. Σε συνδυασμό με τα δεδομένα για το ΑΕΠ, οι κατατάξεις του SPI δείχνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι μεν σημαντική, αλλά όχι ο μοναδικός καθοριστικός παράγοντας για την κοινωνική πρόοδο .

Η περιοχή που γνώρισε τη μεγαλύτερη αύξηση της ευημερίας είναι η Ανατολική Ασία και ο Ειρηνικός. Η Νότια Ασία σημείωσε επίσης σημαντική πρόοδο. Η βαθμολογία SPI της Ινδίας, για παράδειγμα, αυξήθηκε κατά 16 μονάδες τις τρεις δεκαετίες.

Από την άλλη, το παράδειγμα των ΗΠΑ, καταδεικνύει ότι η οικονομική ευημερία δε συνοδεύεται πάντα από κοινωνική πρόοδο. Παρά το γεγονός ότι έχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλή εισόδημα ανάμεσα στις χώρες της G7,  η βαθμολογία της μειώνεται σταθερά, καθώς λαμβάνει χειρότερες βαθμολογίες στην κατηγορία «ευκαιρίες», η οποία περιλαμβάνει φυλετικές διακρίσεις και περιορισμένη πρόσβαση στην προηγμένη εκπαίδευση.

Αυτό που βλέπουμε με σαφήνεια είναι το γεγονός ότι ενώ ο πλούτος είναι ένα μέσο ευημερίας -χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη, εκπαίδευση, υγεία και ευκαιρίες εξέλιξης – δεν αποτελεί τον καθοριστικότερο παράγοντα για αυτό που ονομάζεται κοινωνική ευημερία.

 

 

 

Πηγή: ot.gr

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ