Διατροφικές συμβουλές που θα βοηθήσουν να διατηρήσετε τις παραδοσιακές σας συνήθειες αλλά και να απολαύσετε τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα χωρίς προβλήματα


 

Οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα -όπως και οι περισσότερες εορτές στη χώρα μας- συνοδεύονται από πολλές παραδόσεις που σχετίζονται με λουκούλλεια γεύματα και συνεχόμενα τσιμπολογήματα.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από βαρυστομαχιά και γαστρεντερικά προβλήματα. Για όσους ειδικότερα έχουν τηρήσει τη νηστεία των προηγούμενων ημερών, ο κίνδυνος της δυσπεψίας είναι μεγαλύτερος, αφού η απότομη πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων τροφών, μετά τη λιτή διατροφή της νηστείας, επιβαρύνει σημαντικά το πεπτικό σύστημα.

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα

Η παράδοση προστάζει μαγειρίτσα ως το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο από τη νηστεία στα φαγητά του Πάσχα. Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης, περιοριστείτε στην κατανάλωση της παραδοσιακής σούπας και συνοδέψτε με σαλάτα ή λίγο ψωμί. Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε μερικούς κρόκους αυγών από το αυγολέμονο και να εμπλουτίσετε την σούπα με επιπλέον λαχανικά, μειώνοντας την αναλογία σε κρεατικά. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε την χορτοφαγική εκδοχή της μαγειρίτσας, με μανιτάρια.

6+1 συμβουλές για το Πασχαλινό τραπέζι

  • Τηρήσετε όλα τα γεύματα της ημέρας, πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Μην ξεκινάτε νηστικοί την ημέρα καθώς αυτό θα αυξήσει την πείνα σας αργότερα…Μην παραλείψετε το πρωινό ούτε την Κυριακή του Πάσχα, φροντίστε να μην είναι ιδιαίτερα πλούσιο αλλά απολαύστε 2-3 πασχαλινά κουλουράκια ή λίγο τσουρέκι. Καλό θα ήταν μέχρι το μεσημέρι, να αποφύγετε τα μεζεδάκια που συνήθως περιλαμβάνουν τυριά, αλλαντικά και αυγά.
  • Στο τραπέζι της Κυριακής, γεμίστε ένα πιάτο με σαλάτα και ξεκινήστε με αυτό. Επιλέξτε να τοποθετήσετε στο πιάτο σας περισσότερο κρέας έναντι συνοδευτικών με ζυμαρικά, πίτες και πατάτες. Αν το τραπέζι διαρκεί πολλές ώρες, αφού ολοκληρώσετε το γεύμα σας, απομακρύνετε το πιάτο από μπροστά σας διακριτικά…
  • Προτιμήστε το κατσικάκι, παρά το αρνί. Αφαιρέστε το ορατό λίπος και μην τσιμπολογάτε “πετσούλες” όρθιοι πάνω από την σούβλα, γιατί έτσι κινδυνεύετε να φάτε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα.
  • Αποφύγετε τα συκωτάκια, τα εντόσθια και το κοκορέτσι, που αποτελούν το πιο βαρύ διατροφικό κομμάτι του πασχαλινού τραπεζιού, αφού είναι πηγές πολύ πλούσιες σε χοληστερόλη και λίπος. Αν σας φαίνεται δύσκολο να αντισταθείτε, φάτε μόνο ένα μικρό κομμάτι.
  • Τσουγκρίστε το κόκκινο αυγό για το καλό, αλλά μην το φάτε. Κρατήστε τα αυγά από τα τσουγκρίσματα και χρησιμοποιήστε τα σε σαλάτες και σάντουιτς τις επόμενες ημέρες.
  • Ολοκληρώστε το γεύμα σας με φρέσκα φρούτα ή φρουτοσαλάτα με γιαούρτι και αποφύγετε τα σιροπιαστά και τα σοκολατένια γλυκά. Αν υπάρχει η επιλογή, μπορείτε να καταναλώσετε λίγο παγωτό.
  • Αποφύγετε το τσίπουρο και το ούζο γιατί συμβάλλουν στο ακατάσχετο τσιμπολόγημα και προτιμήστε το κρασί, το οποίο χάρη της αντιοξειδωτικής του δράσης προστατεύει την καρδιά, εφόσον το καταναλώσετε σε φυσιολογικές ποσότητες. Μπορείτε να αραιώσετε με σόδα ή κάποιο light αναψυκτικό, χωρίς να ξεχνάτε βέβαια ότι τα ανθρακούχα ποτά συμβάλλουν στο φούσκωμα!

 

 

 

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ