Doomscrolling σημαίνει να αναζητάς διαρκώς και να “τρέφεσαι” με αρνητικές ειδήσεις. Η δραστηριότητα αυτή εντείνεται όσο προκύπτουν στον κόσμο αρνητικά και καταστροφικά γεγονότα
Σύμφωνα με την Alžbeta Kovaľová από την ομάδα της εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET, η υπερβολική έκθεση σε αρνητικές ειδήσεις και δυστοπικά σενάρια μπορεί να ναρκώσουν την κρίση μας απέναντι στον τρόμο και να μας προκαλέσουν συναισθήματα που ίσως επηρεάσουν ακόμα και την ικανότητά μας να κάνουμε κάτι για να προστατέψουμε τον εαυτό μας.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι άνθρωποι ενημερώνονταν από το ραδιόφωνο, τις εφημερίδες και την τηλεόραση. Πλέον, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πρόσβαση στις ειδήσεις οποτεδήποτε και οπουδήποτε από τα κινητά μας, τα tablet και τους υπολογιστές μας. Αυτό περιλαμβάνει βέβαια και πρόσβαση στις αρνητικές ειδήσεις. Καθώς είμαστε “προγραμματισμένοι” να μην κοιτάμε αλλού, “κολλάμε” εύκολα στις αρνητικές ειδήσεις και συνεχίζουμε να “σκρολάρουμε” ξανά και ξανά στις επόμενες δημοσιεύσεις. Το κάνουμε αυτό σε τέτοιο υπερβολικό βαθμό, που υπάρχει πλέον ένας όρος για τη συγκεκριμένη συνήθεια: doomscrolling.
Doomscrolling σημαίνει να αναζητάς διαρκώς και να “τρέφεσαι” με αρνητικές ειδήσεις. Η δραστηριότητα αυτή εντείνεται όσο προκύπτουν στον κόσμο αρνητικά και καταστροφικά γεγονότα. Πριν από δύο χρόνια, είδαμε μια αύξηση του doomscrolling με την έξαρση των κρουσμάτων COVID-19 παγκοσμίως. Σήμερα, παρόλο που τα κρούσματα του COVID-19 μειώνονται και αρκετές χώρες αίρουν τους περιορισμούς, αντιμετωπίζουμε μια άλλη απειλή, πιθανότατα ακόμη μεγαλύτερη από τον COVID-19.
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έχει παρατηρηθεί στις μηχανές αναζήτησης μια αύξηση των λέξεων-κλειδί όπως Ουκρανία, Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Ρωσία, πόλεμος και εισβολή. Όχι μόνο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν περισσότερο αυτές τις λέξεις, αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τόσο τα διαδικτυακά όσο και τα έντυπα, τροφοδοτούν επίσης αυτή την τάση.
Γιατί κάνουμε doomscrolling;
Ίσως είναι ένας τρόπος για να αποκτήσουμε τον έλεγχο σε μια κατάσταση. Όταν οι άνθρωποι αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε μια κατάσταση, μπορεί να αγχωθούμε και να προσπαθήσουμε να πάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο όπως μπορούμε. Και ενώ είναι σπάνιο να είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τα παγκόσμια γεγονότα, σίγουρα μπορούμε να ελέγξουμε το περιεχόμενο που καταναλώνουμε. Και σε αυτό ακριβώς το σημείο αποτυγχάνουμε όταν κάνουμε doomscrolling.
Το doomscrolling μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο ή ακόμα και φυσιολογικό, αλλά μπορεί επίσης να αποβεί εξαιρετικά επιζήμιο για τη συναισθηματική σταθερότητα και τη διανοητική μας ανάπτυξη. Το να παραμένουμε μόνιμα «κολλημένοι» σε μια οθόνη είναι σίγουρα μια κακή συνήθεια ειδικότερα όταν το περιεχόμενο που “καταναλώνουμε” είναι κυρίως αρνητικό. Το doomscrolling μπορεί επίσης να αποσπάσει την προσοχή μας από άλλες πτυχές της ζωής, τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τις επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας.
Η ESET συνοψίζει στα 5 αυτά σημεία το τι μπορείτε να κάνετε για να μην είστε διαρκώς με τα μάτια “καρφωμένα” στις αρνητικές ειδήσεις:
- Σταματήστε να παρακολουθείτε πηγές που δημοσιεύουν αρνητικό περιεχόμενο, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
- Ορίστε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα αφιερώνετε για να ενημερώνεστε για αρνητικά θέματα.
- Περάστε καλά εκτός διαδικτύου. Επικοινωνήστε ή συναντηθείτε με φίλους και συναδέλφους που ξέρετε ότι έχουν αισιόδοξη ματιά. Αναζητήστε την αισιοδοξία, διαβάστε ή παρακολουθήστε κάτι θετικό ή κάντε κάτι που σας ευχαριστεί.
- Κάθε φορά που βλέπετε τον εαυτό σας να «ξανακυλά» στο doomscrolling, πιέστε τον να ασχοληθεί με κάτι άλλο.
- Χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή που σας βοηθά να μετρήσετε το χρόνο που περνάτε σε κάποιες συγκεκριμένες εφαρμογές.