Η Εκκλησία χάνει τη δύναμή της στην Ελλάδα τονίζει στο άρθρο της η έγκυρη Γερμανική εφημερίδα.


 

H Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα, πως η άλλοτε «παντοδύναμη ορθόδοξη Εκκλησία» χάνει εδώ και δεκαετίες τη δύναμή της.

Ο συντάκτης κάνει μία αναδρομή στις μεταρρυθμίσεις του οικογενειακού δικαίου, από την εισαγωγή του πολιτικού γάμου το 1982 από τον Ανδρέα Παπανδρέου, την κατάργηση της ποινικής δίωξης της μοιχείας και την αναγραφή θρησκεύματος στις ταυτότητες, μέχρι την αποτέφρωση νεκρών, μία μάχη που όπως γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης «η εκκλησία έχει χάσει μόνο εν μέρει», καθώς, όπως επισημαίνει, μέχρι σήμερα λειτουργεί μόνο ένα ιδιωτικό αποτεφρωτήριο.

Η ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα υπέστη έτσι «μια πικρή ήττα την περασμένη εβδομάδα, όταν εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή ο “γάμος για όλους”. Οι ομοφυλόφιλοι μπορούν τώρα να συνάπτουν πλήρως αναγνωρισμένους γάμους και να υιοθετούν παιδιά. Για την Εκκλησία πρόκειται για μία φρίκη. Ακόμη και η Νέα Δημοκρατία, στην υποστήριξη της οποίας η Εκκλησία μπορούσε συνήθως να βασιστεί στο παρελθόν για να διεκδικήσει ή να προστατεύσει τα κοινωνικοπολιτικά της συμφέροντα, υποστήριξε με ευρεία πλειοψηφία τον “Γάμο για όλους”. (…)

Μόνο οι κομμουνιστές και διάφορα δεξιά λαϊκιστικά κόμματα τοποθετήθηκαν κατά του νομοσχεδίου». Ωστόσο, καταλήγει το δημοσίευμα, οι κομμουνιστές δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν πολιτικά τους επισκόπους, ενώ μία συμμαχία της Εκκλησίας με δεξιούς λαϊκιστές θα την οδηγούσε σε ακόμη πιο δεινή θέση».

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ