Επιστολή – Πρόσκληση από την Δημοτική ενότητα ‘ΑΣΣΟΥ-ΛΕΧΑΙΟΥ 10/11/2022


 

Στην προσπάθειά τους να σώσουν ότι σώζεται για τις καλλιέργειές τους, τόσο από την λειψυδρία όσο και από την κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων οι παραγωγοί της Δ.Ε  Άσσου – Λεχαίου προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις με έγγραφο που υπογράφουν οι κύριοι Χρήστος Μερκούρης, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Άσσου, Πούλος Ανδρέας, Πρόεδρος Λεχαίου, Κελάμης Δημήτριος, Πρόεδρος Περιγιαλίου, Γιαννακουλόπουλος Ναπολέων, Πρόεδρος Άσσου και Ανδριανόπουλος Βασίλειος, Πρόεδρος Κάτω Άσσου.

Η επιστολή αναφέρει ότι την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί, είναι προγραμματισμένη ανοιχτή συγκέντρωση – συνέλευση, του αγροτικού αλλά και του αστικού πληθυσμού της περιοχής στο κλειστό γυμναστήριο Λεχαίου, για δυναμική λήψη αποφάσεων. Κάνει δε λόγο για σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειές τους των επιτραπέζιων σταφυλιών με τις ευθύνες να βαραίνουν ως επί το πλείστον τον ΑΟΣΑΚ και απευθύνεται προς όλους τους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς του νομού.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμοι κύριοι,
Με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας για το μείζον θέμα που πλέον αφορά την επιβίωσή μας ως παραγωγούς αλλά και ως κατοίκους της περιοχής. Και φυσικά αναφερόμαστε στο νερό, την ύπαρξή του στην περιοχή και την σωστή διαχείρησή του.
Είναι γνωστό ότι οι καταστροφές φέτος στα επιτραπέζια σταφύλια ξεπέρασαν το 70% και σε αυτό τον μεγαλύτερο ρόλο έπαιξε η έλλειψη νερού, το οποίο σε μεγάλο βαθμό το δικαιούμασταν και οι παραγωγοί το έχουν ούτως ή άλλως πληρώσει.
Η πλήρης έλλειψη έργων υποδομής αλλά και η κάκιστη ως και ύποπτη διαχείρηση του νερού από τον ΑΟΣΑΚ για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπών και συμφερόντων ήταν οφλαθμοφανής.
Ήδη πολλοί παραγωγοί εγκαταλείπουν τις καλλιέργειές τους και εκριζώνουν τα κτήματά τους – που κάποτε αποτελούσαν πηγή πλούτου για την περιοχή και την εθνική οικονομία – αναζητώντας επαγγελματική αποκατάσταση για την στοιχειώδη επιβίωσή τους.
Ως γνωστόν, την καταστροφική χρονιά που πέρασε, χιλιάδες κυβικά νερού που διαχειριζόταν ο ΑΟΣΑΚ βρέθηκαν να τριπλοποτίζουν διάφορες περιοχές πλησίον του Δήμου Σικυωνίων και σε άλλες περιπτώσεις να χάνονται ασκόπως. Οι σχετικές νομικές διαδικασίες γίνονται από μέρους μας, αλλά ο χρόνος ως την εκδίκαση υπάρχει περίπτωση να μη βρει πολλούς από εμάς εδώ στην περιοχή.
Το νερό του βιολογικού καθαρισμού της Κορίνθου, που αποτελεί υπόσχεση εδώ και τρία χρόνια και θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημά του στο σύνολο στην Δημοτική Ενότητα Άσσου – Λεχαίου, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει ούτε η στοιχειώδης μελέτη.
Κύριοι, η κατάσταση δεν πάει άλλο…
Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η περιοχή μας δεν μπόρεσε να φτάσει στον τρύγο, με αποτέλεσμα την απόλυτη οικονομική καταστροφή, δεδομένου ότι οι παραγωγοί μας έκαναν όλα τα έξοδα ώσπου να φτάσουν στον τρύγο, έξοδα τα οποία ήταν υπερδιπλάσια από πέρσι, λόγω των ειδικών συνθηκών που βιώνουμε. Οι συνέπειες στην τοπική αλλά και εθνική οικονομία είναι ήδη τεράστιες και φυσικά η απόλυτη φτωχοποίηση θα «χτυπήσει» και όσα επαγγέλματα περιμένουν να κινηθούν από τον πρωτογενή τομέα.
Μην γελιόμαστε κύριοι… αυτά που σας γράφουμε σας είναι ήδη γνωστά και αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί δεν βλέπουμε από εσάς την ενεργή ανησυχία και ανταπόκριση.
Κουραστήκαμε ψυχικά να στέλνουμε συνεχώς επιστολές, να ζητάμε συναντήσεις, να κάνουμε συγκεντρώσεις, να δεχόμαστε υποσχέσεις και όμορφα λόγια αλλά το αποτέλεσμα ακόμα να είναι στο μηδέν. Εμείς οι παραγωγοί δεν επαιτούμε… συμβάλλουμε αποφασιστικά στην οικονομία, πληρώνουμε πάνω από τις δυνατότητές μας τόσο στους τομείς της ενέργειας όσο και στα γεωργικά εφόδια, οπότε πλέον ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ.
Για τους λόγους αυτούς ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
– Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ, καλούμε τον αγροτικό αλλά και τον αστικό κόσμο της περιοχής μας σε ανοικτή λαϊκή συνέλευση , στο κλειστό γυμναστήριο Λεχαίου με σκοπό την ενημέρωση και την λήψη αποφάσεων για την περεταίρω δράση μας. Θεωρούμε την παρουσία σας υποχρεωτική.
Εκεί θα σας αναφέρουμε τις απαιτήσεις μας πλέον με επίσημο, νόμιμο και δεσμευτικό τρόπο, κατόπιν λαϊκής εντολής από μια περιοχή που αριθμεί πλέον των 10.000 κατοίκων.
Εν αναμονή της συνάντησής μας λοιπόν. Περιμένουμε τις δικές σας συγκεκριμένες και άμεσες απαντήσεις και επαναλαμβάνουμε πως ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ.

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ