Επίθεση με κόκκινη μπογιά δέχτηκε στη Βαρσοβία ο πρεσβευτής της Ρωσίας, Σεργκέι Αντρέιεφ, όταν πήγε να καταθέσει στεφάνι στο σοβιετικό νεκροταφείο στην πολωνική πρωτεύουσα.


 

Διαδηλωτές, που αντιτίθενται στον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία και κρατούσαν ουκρανικές σημαίες φώναζαν συνθήματα, όπως «Φασίστες! Φασίστες!» και τον περιέλουσαν με κόκκινο χρώμα. Οι εικόνες μεταδόθηκαν από το πρακτορείο Ria Novosti, χωρίς ήχο, και δείχνουν τον Σεργκέι Αντρέιεφ, λουσμένο με την κόκκινη μπογιά, μαζί με πολλά πρόσωπα της ρωσικής αντιπροσωπείας.

Το σοβιετικό νεκροταφείο βρίσκεται μέσα σε ένα τεράστιο πάρκο στη διαδρομή που συνδέει το κέντρο της πόλης με το διεθνές αεροδρόμιο. Είναι ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης περισσότερων από 20.000 στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού που χάθηκαν πολεμώντας ενάντια στη ναζιστική Γερμανία.

Μετά το περιστατικό, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στη Βαρσοβία για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο. Είχαν μαζί τους ένα τανκ και ένα τρακτέρ, τα οποία πάρκαραν μπροστά από τη Ρωσική Πρεσβεία. Από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, οι εικόνες ουκρανικών τρακτέρ που ανασύρουν ρωσικά τανκς είναι σύμβολα της ουκρανικής αντίστασης.

Η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη επί του ναζισμού, το 1945, μία μέρα μετά την υπόλοιπη Ευρώπη, στις 9 Μαΐου. Η Πολωνία, χώρα που συνορεύει με τη Ρωσία, έχουν μακρά ιστορία συγκρούσεων, έχει την πιο σκληρή στάση έναντι της Μόσχας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καλώντας σε όλο και αυστηρότερες κυρώσεις.

Επίσης, έχει δεχθεί το μεγαλύτερο μέρος των Ουκρανών προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω του πολέμου.

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ