10% του πληθυσμού της χώρας έχει ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ  από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης


 

 

Φέτος, οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν αυξηθεί κατά 2% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή από την ΕΛΣΤΑΤ.

Αναλυτικά, η αύξηση των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κυμαίνεται περίπου στο 5% ενώ η αύξηση των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 φτάσει το 2%.

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των περιστατικών διαβήτη κύησης που έφτασε φέτος το 26%, καθώς επίσης και του νεογνικού διαβήτη που άγγιξε το 24%, ενώ άλλοι τύποι σακχαρώδη διαβήτη εμφανίζουν αύξηση 18%. Αντίστοιχα, στις περιπτώσεις ινσουλινοπενίας μετά από ιατρικές πράξεις η αύξηση ξεπερνά το 22%.

Όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), ο αριθμός των πασχόντων ανά θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ διαμορφώνεται για το έτος 2021 ως εξής:

  1. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι (Ινσουλινοεξαρτώμενος): 48.688 άτομα
  2. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ: 1.030.226 άτομα
  3. Άλλοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη: 23.490 άτομα
  4. Σακχαρώδης διαβήτης κύησης: 15.264 άτομα
  5. Νεογνικός σακχαρώδης διαβήτης: 37 άτομα
  6. Ινσουλινοπενία μετά από ιατρικές πράξεις: 821 άτομα

 

Όπως επισημαίνει η ΗΔΙΚΑ στο έγγραφό της: «Για το πλήθος των πασχόντων ανά πρωτόκολλο προσμετρούνται τα άτομα που έχουν ενταχθεί σε κάθε ένα πρωτόκολλο. Σε περίπτωση που ένα άτομο έχει ενταχθεί σε περισσότερα του ενός πρωτόκολλα, τότε θα προσμετρηθεί σε κάθε ένα από τα πρωτόκολλα αυτά. Για τον λόγο αυτό, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αθροιστεί το πλήθος των πασχόντων ανά πρωτόκολλο για να παραχθεί ο συνολικός αριθμός των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα».

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι από το 2018 όλα τα φάρμακα του Σακχαρώδη Διαβήτη συνταγογραφούνται μόνο μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων του Σακχαρώδη Διαβήτη στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ υπογραμμίζει ότι τα παραπάνω αριθμητικά δεδομένα αποτυπώνουν για μία ακόμη φορά τη ραγδαία εξάπλωση του Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας και καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από την Πολιτεία, για την πρόληψη της νόσου, αλλά και για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, ώστε να ανακοπεί η κλιμάκωση στην εμφάνιση της νόσου. Η Ομοσπονδία, δηλώνει ακόμη, πρόθυμη να συμβάλλει και να υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες της Πολιτείας, για ευεργετικά οφέλη τόσο στην κοινωνία όσο και στο Σύστημα Υγείας.

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ