Η γυναικοκτονία έχει περάσει ως ξεχωριστό έγκλημα στη νομοθεσία της Μάλτας και της Κύπρου


 

Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός έκανε η Κροατία, η Βουλή της οποίας ενέκρινε την εγγραφή της γυναικοκτονίας στη νομοθεσία ως ξεχωριστού εγκλήματος. Η Κροατία είναι η τρίτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δίνει νομικό καθεστώς στις δολοφονίες γυναικών που συνδέονται με το φύλο τους.

Όταν παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο στην κροατική Βουλή, τον Φεβρουάριο, ο πρωθυπουργός της συντηρητικής κυβέρνησης της χώρας, επισήμανε ότι «με αυτές τις αλλαγές προστατεύουμε το δικαίωμα, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των γυναικών και στέλνουμε το μήνυμα πως η βία σε βάρος των γυναικών είναι απαράδεκτη».

Αφορμή για την ψήφιση του νόμου ήταν η δολοφονία τον Σεπτέμβριο του 2023 της Μιχαέλα Μπέρακ, 20χρονης φοιτήτριας Νομικής. Τη σκότωσε αστυνομικός με τον οποίο είχε μια σύντομη σχέση. Ο θάνατός της προκάλεσε έντονη συζήτηση για τα κενά ενός συστήματος που έχει επιφορτιστεί να προστατεύει τα θύματα, στη νομοθεσία. Πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα διεκδικώντας δικαιοσύνη για τη Μιχαέλα, αλλά και την εγγραφή της γυναικοκτονίας στον νόμο ως ξεχωριστού εγκλήματος.

Σύμφωνα με τον νόμο που εγκρίθηκε, οι δράστες γυναικοκτονιών βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης από 10 έως 40 έτη, την πιο βαριά ποινή στην κροατική νομοθεσία. Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα υπερψηφίστηκαν από 77 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ, ενώ 60 καταψήφισαν.

Η Κροατία, σύμφωνα με στοιχεία ΜΚΟ που ασχολούνται με το θέμα της γυναικοκτονίας είναι η τρίτη χώρα της ΕΕ όσον αφορά το ποσοστό δολοφονιών γυναικών από συντρόφους, συζύγους ή μέλη της οικογένειάς τους. Συνολικά στην Ευρώπη, το 2022, 2.300 γυναίκες σκοτώθηκαν από σύντροφό τους ή από μέλη της οικογένειάς τους, ενώ στην Κροατία των 3,8 εκατομμυρίων κατοίκων, δολοφονήθηκαν 13 γυναίκες το 2022 (οι 12 από ένα συγγενικό τους πρόσωπο), και εννέα το 2023.

 

 

 

Πηγή: efsyn.gr

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ