Όσοι το διαθέτουν θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται ελεύθερα στις χώρες μέλη της Ε.Ε


 

Σε εφαρμογή τίθεται και επισήμως, από αύριο Πέμπτη 1η Ιουλίου σε όλες τις χώρες – μέλη της Ε.Ε. το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 ενώ όσοι το διαθέτουν θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται ελεύθερα στις χώρες μέλη.

Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας. Στην Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID εκδίδεται μέσω του gov.gr με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και τον αριθμό ΑΜΚΑ και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Ποιοι το δικαιούνται:

Οι πολίτες, μπορούν να εκδώσουν το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

  • εάν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού,
  • εάν έχουν νοσήσει,
  • εάν έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο rapid ή PCR

Πώς λειτουργεί:

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα ισχύει σε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν. Συμβάλει στη διασφάλιση της άρσης των ισχυόντων περιορισμών της εκάστοτε χώρας, καθώς θα επιτρέπει στις αρχές της, να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του Covid-19, είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Τι μορφή έχει:

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID εκδίδεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να εκτυπωθεί. Επιπλέον, φέρει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, ενώ το περιεχόμενό του αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά, ώστε να είναι έγκυρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Γνησιότητα:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια πύλη μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την ΕΕ. Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID δεν περνούν μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής.

Προσωπικά δεδομένα:

Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα περιέχει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/την εξέταση/την ανάρρωση και τον μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ