Η διαδικασία των self-tests αποκάλυψε εκατοντάδες ασυμπτωματικά κρούσματα σε παιδιά. Όμως τα περισσότερα από αυτά είχαν ήδη πάει σχολείο


 

Σημαντική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στις ηλικίες κάτω των 17 ετών κατέγραψε ο ΕΟΔΥ την εβδομάδα που πέρασε, τα οποία προσέγγισαν τις 2000. Στη διαδικασία του εντοπισμού των ασυμπτωματικών η προσυμπτωματικών παιδιών, συνέβαλε η διενέργεια των εκατοντάδων χιλιάδων self-tests που ξεκίνησε την προηγούμενη Κυριακή. Όπως φαίνεται η πλειονότητα των παιδιών που εντοπίστηκαν ήταν με την διενέργεια του δεύτερου test, στα μέσα της εβδομάδας, άρα στα παιδιά του λυκείου που είχαν ήδη πάει σχολείο.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το διάστημα 12/4 έως 18/4 εντοπίστηκαν 1975 άτομα στην ηλικιακή ομάδα μέχρι 17 ετών, σε σύνολο 19868 νέων κρουσμάτων, ποσοστό της τάξης του 10%. Την εβδομάδα που προηγήθηκε είχαν διαπιστωθεί 1480 νέα κρούσματα στις νεαρές ηλικίες σε σύνολο 20.114 νέων κρουσμάτων. Η αύξηση των κρουσμάτων σε ηλικίες μέχρι 17 ετών μέσα σε μια εβδομάδα λοιπόν υπολογίζεται στο 33,4%.

Τα στοιχεία πάντως προκαλούν προβληματισμό καθώς όπως φαίνεται το χρήσιμο εργαλείο των self tests ίσως έπρεπε να χρησιμοποιηθεί μια εβδομάδα πριν το άνοιγμα των σχολείων ώστε πρώτα να έχει εξεταστεί επιδημιολογικά η ομάδα των μαθητών λυκείου και μετά να ανοίξουν τα σχολεία. Όμως η Κυβέρνηση αποφάσισε αυτό να γίνει ταυτόχρονα.

Η επιστημονική κοινότητα υπερασπίζεται την σημαντική αξία των self test ενώ και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε ότι μέχρι τις 16/4, τα φαρμακεία διέθεσαν 970.814 self-tests στους πολίτες ενώ παράλληλα οι φαρμακαποθήκες έχουν διαθέσει 2.261.387 self-tests στα φαρμακεία.

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ