Ο Κολομβιανός Βίκτορ Εσκομπάρ έγινε ο πρώτος άνθρωπος στη χώρα του, που πέθανε με νόμιμη ευθανασία χωρίς να πάσχει από ανίατη ασθένεια


 

“Φτάσαμε στον στόχο ασθενείς σαν εμένα, που δεν πάσχουν από ανίατη αλλά εκφυλιστική ασθένεια, να κερδίσουν αυτή τη μάχη, μια μάχη που ανοίγει τις πόρτες για τους άλλους ασθενείς όπως εγώ που θέλουν έναν αξιοπρεπή θάνατο”, ανέφερε ο 60χρονος Εσκομπάρ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

 

Ο Εσκομπάρ έπασχε από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια τελικού σταδίου, η οποία μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής, καθώς και από μια σειρά άλλων παθήσεων, όπως είπε ο δικηγόρος του, Λουίς Τζιράλντο στο Reuters.

Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε κλινική στο Κάλι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Valle del Cauca της Κολομβίας.

Ο 60χρονος είχε αγωνιστεί δύο χρόνια για το δικαίωμά του στην ευθανασία ενόψει σφοδρών αντιδράσεων από γιατρούς, κλινικές και δικαστήρια, παρόλο που το Συνταγματικό Δικαστήριο πέρυσι αναγνώρισε ότι η διαδικασία δεν θα έπρεπε να είναι νόμιμη μόνο για τους ασθενείς σε τελικό στάδιο.

“Δεν λέω αντίο, απλώς «τα λέμε αργότερα»”, είπε ο Εσκομπάρ.

 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κολομβίας αφαίρεσε τις ποινές για την ευθανασία υπό ορισμένες συνθήκες, το 1997 και διέταξε τη ρύθμιση της διαδικασίας το 2014.

Το πρώτο άτομο στην Κολομβία με ανίατη ασθένεια που πέθανε σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες ήταν το 2015, ενώ 178 άτομα με ανίατες ασθένειες έχουν υποβληθεί σε νόμιμη ευθανασία από τότε, σύμφωνα με την κολομβιανή ομάδα υπεράσπισης των νομικών δικαιωμάτων DescLAB.

 

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ