Η κλιματική αλλαγή θα κάνει πολύ πιο δύσκολη την καλλιέργεια του καφέ Arabica τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos One


 

Η μελέτη περιγράφει πώς θα αλλάξουν οι συνθήκες καλλιέργειας καφέ τα επόμενα 30 χρόνια με βάση προβλέψεις από διάφορα παγκόσμια κλιματικά μοντέλα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα φυτά καφέ θα είναι δραματικά λιγότερο κατάλληλα για καλλιέργεια στις σημερινές περιοχές παραγωγής καφέ έως το 2050, λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής .

Ο καφές Arabica, είναι μια ευαίσθητη καλλιέργεια που απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες για να ανθίσει. Επί του παρόντος, οι πιο κατάλληλες περιοχές για την ανάπτυξη του, είναι η Κεντρική και Νότια Αμερική, ιδιαίτερα η Βραζιλία, καθώς και η Κεντρική και Δυτική Αφρική και τμήματα της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, σύμφωνα με τη μελέτη του Roman Grüter και άλλων στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Ζυρίχης στο Ελβετία.

Τα επόμενα 28 χρόνια, οι προβλεπόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε αυτές τις περιοχές θα τις καταστήσουν πολύ λιγότερο φιλικές προς τις καλλιέργειες καφέ, σύμφωνα με την έκθεση.

«Οι κύριες χώρες παραγωγής καφέ που ερευνήθηκαν (Βραζιλία, Βιετνάμ, Ινδονησία, Κολομβία) επηρεάζονται σοβαρά από την κλιματική αλλαγή με έντονη πτώση στις κατάλληλες περιοχές και αύξηση σε ακατάλληλες περιοχές έως το 2050», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία σημειώνει ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες καθιστούν πιο δύσκολη την καλλιέργεια του καφέ.

Η μελέτη εξέτασε επίσης πώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τις συνθήκες καλλιέργειας για τα κάσιους και τα αβοκάντο . Για αυτά τα είδη, η αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε πραγματικά να δημιουργήσει νέα βιώσιμα περιβάλλοντα ανάπτυξης σε ορισμένες περιοχές.

Ο καφές, ωστόσο, «αποδείχθηκε πιο ευάλωτος, με τις αρνητικές κλιματικές επιπτώσεις να κυριαρχούν σε όλες τις κύριες περιοχές παραγωγής», καταλήγει η μελέτη.
Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι και για τις τρεις καλλιέργειες, «η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή θα είναι απαραίτητη στις περισσότερες μεγάλες περιοχές παραγωγής». Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αναπαραγωγή ποικιλιών που ταιριάζουν καλύτερα στις νέες συνθήκες.

Στην περίπτωση του καφέ, μπορεί επίσης να σημαίνει αλλαγή σε δέντρα Robusta, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά αλλά παράγουν κόκκους που γενικά θεωρούνται χαμηλότερης ποιότητας από τους κόκκους Arabica.

«Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι οι αγρότες θα πρέπει να στραφούν σε διαφορετική καλλιέργεια», είπε ο Grüter στο CNN Business, προσθέτοντας ότι είναι «δύσκολο να πούμε σε ποιο σημείο και πού θα συμβεί αυτό».

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ